Právě vysíláme

V Číně našli zachovalé embryo dinosaura, je staré minimálně 66 milionů let

25. prosince 2021 9:10
V Číně našli zachovalé embryo dinosaura, je staré minimálně 66 milionů let

Paleontologové v Číně objevili perfektně zachovalé dinosauří embryo, které bylo krátce před vylíhnutím. Staré má být nejméně 66 milionů let a podle badatele Fiona Waisuma Ma má jít o „nejlepší dinosauří embryo, které bylo kdy objeveno“. Vědci jej pojmenovali Baby Yingliang.

Nález fosilie embrya otevírá paleontologům dveře k zodpovězení mnoha otázek. Objeveno bylo ve stočené poloze, která je pro ptáky typická krátce před vylíhnutím. Patřilo do rodu oviraptorů (v překladu „zlodějů vajec“), což byli spíše malí dinosauři, jejichž rozměry kolísaly od délky jednoho metru až k velkým formám. Žili v období křídy na území Asie a Severní Ameriky.

Paleontolog Steve Brusatte, který byl součástí výzkumného týmu, uvedl, že jde o „jednu z nejúžasnějších dinosauřích fosilií“, jaké kdy viděl. Baby Yingliang, jak byla pojmenována, měří 27 centimetrů. Hlava fosilie leží pod tělem, nohy má po obou stranách a záda jsou stočená podél tupého konce vejce, což vědci přirovnávají k držení těla moderárních ptáků.

Vejce bylo objeveno už v roce 2000 a bylo uloženo do čínského muzea. Až během rekonstrukce, kdy výzkumníci třídili staré zkameněliny, se mu dostalo větší pozornosti.

Významný objev učinili také výzkumníci v Anglii, kteří našli fosilii prehistorické mnohonožky. Zkamenělina části těla členovce Arthropleura měří 75 centimetrů, podle paleontologů celé zvíře před více než 300 miliony let mělo na délku zhruba 1,9 až 2,7 metru.

„Ten nález byl opravdu šťastná náhoda. Pobřeží Northumberlandu je známé díky hradům a scenériím, fosilie tam nikdo nehledá. Ten balvan ale spadl tak, že se rozlomil a zkamenělinu nádherně odhalil,“ popsal objev geolog Neil Davies z Cambridgeské univerzity. „Ta zkamenělina je tak obrovská, že jsme ji nahoru na útes vynášeli ve čtyřech,“ dodal.

Ačkoli objev fosilie pochází z roku 2018, teprve nyní jej odborníci popsali v článku pro časopis Journal of the Geological Society.

Články, které by tě mohly zajímat