Právě vysíláme

V Japonsku chtějí pomoct unaveným zaměstnancům. Chystají pro ně speciální spací boxy

16. července 2022 13:38
V Japonsku chtějí pomoct unaveným zaměstnancům. Chystají pro ně speciální spací boxy

Japonské společnosti Itoki a Koyoju se spojily k výrobě „schránek na spaní“, jež mají ozdravit podmínky na pracovišti. Podle agentury Bloomberg půjde o vertikální schrány, do nichž se budou moci znavení zaměstnanci zavřít a dopřát si odpočinek.

Tokijská nábytkářská firma Itoki uzavřela spolupráci s dodavatelem dřeva firmou Koyoju z prefektury Hokkaidó a tokijský podnik začal pracovat na designu. Cena a dostupnost boxu zatím nejsou známy.

Jak píše Bloomberg, Japonsko je známo dlouhou pracovní dobou a pro ty, kteří si musí ve dne pospat, aby dlouhé pracovní hodiny a k tomu dojíždění vydrželi, má japonština speciální výraz inemuri – ten, kdo v práci spí.

„V Japonsku se hodně lidí na chvíli zamyká na toaletě, což podle mě není zdravé. Je lépe si pospat na pohodlnějším místě,“ řekla ředitelka tiskového oddělení v Itoki Saeko Kawašim.

Schrány na spaní mají být vertikální a budou postaveny ve skupinkách. Předběžný návrh počítá s tím, že pod hlavou, koleny a zadní částí těla bude opora, aby spící nepadal. Podle vědeckých výzkumů zlepšuje odpočinek produktivitu práce. „Mnoho Japonců má snahu pracovat bez pauz. Doufáme, že podniky tento produkt využijí a zaujmou pružnější postoj k odpočinku,“ řekla Kawašim.

 

Články, které by tě mohly zajímat