Právě vysíláme

V Praze se lze očkovat bez registrace, vyhrát můžete iPhone. Na Chodově stála dopoledne fronta

12. července 2021 12:10
V Praze se lze očkovat bez registrace, vyhrát můžete iPhone. Na Chodově stála dopoledne fronta

V Praze se dnes otevřela dvě očkovací centra, kam mohou přijít lidé bez předchozí registrace. Jedno z nich je umístěno na hlavním nádraží, kde zájemci dostanou látku od firmy Johnson & Johnson, druhé pak v obchodním centru Chodov, kde získají vakcínu od Pfizer/BioNTech.

Očkovat se mohou lidé od 16 let. Jedinou podmínkou je, že nebudou k očkování nikde registrováni. Centrum na Hlavním nádraží bude fungovat od 12:00 do 19:00, na Chodově pak od 10:00 do 20:00 v pracovní dny, o víkendu do 19:00 hodin.

Jak navíc v internetovém pořadu Čau, lidi prozradil premiér Andrej Babiš, pro osoby, které se na těchto místech nechají očkovat, je připraveno několik soutěží. Hlavní týdenní výhrou bude iPhone 12, každý den pak mezi očkovanými vyberou jednoho člověka, který získá tenisky Converse podle vlastního návrhu. Aby se lidé mohli soutěže zúčastnit, budou muset vyplnit kupon, který obdrží po očkování.

Na Chodově čekalo dopoledne na očkování přibližně sto lidí. Pro některé čekající to bylo jednodušší než registrovat se přes internet, jiní chtěli vyhrát mobil či tenisky, o které se bude losovat, řekli ČTK.

Do soboty bylo v Česku alespoň jednou dávkou očkováno téměř 49 procent populace, dokončené očkování má asi 35 procent lidí. Zatímco mezi seniory nad 70 let je alespoň jednou dávku očkováno přes 80 procent populace, u třicátníků je to méně než 40 procent a v nižších věkových skupinách ještě méně. Nízká proočkovanost a více sociálních kontaktů je podle odborníků i za nárůstem počtu nových případů, které se objevují zejména mezi mladými ve věku 16 až 29 let.

Články, které by tě mohly zajímat