Právě vysíláme

V Thajsku vyléčili ženu s koronavirem! Který typ léků nakonec zabral?

3. února 2020 12:10
V Thajsku vyléčili ženu s koronavirem! Který typ léků nakonec zabral?

Ačkoliv to vypadalo beznadějně, na koronavirus, který straší celý svět, se už možná našel lék. Informuje o tom agentura AFP s odvoláním na thajské ministerstvo zdravotnictví.

Thajsku aplikovali lék u 71leté Číňanky, která se nakazila koronavirem 2019-nCoV. Lékaři u ní použili antivirotikum proti chřipce oseltamivir, které je známé pod komerčním názvem Tamiflu, a dvěma antivirotiky používanými při léčbě AIDS, jimiž jsou lopinavir a ritonavir. Lékaři uvedli, že po osmačtyřiceti hodinách se ženin test na koronavirus proměnil z pozitivního na negativní. „Pozitivní laboratorní výsledek na koronavirus se za 48 hodin změnil na negativní. Zatímco předtím byla žena vyčerpaná, o 12 hodin později si už mohla sednout,“ uvedl thajský lékař Kriengsak Attipornwanič.

V Thajsku bylo celkem zjištěno 19 potvrzených případů nákazy 2019-nCoV. Naprostá většina nakažených je v pevninské Číně, kde koronavirus zasáhl celkem 17 297. Čínští turisté, kteří do Thajska cestují, nyní musí ukázat zdravotní záznamy, které dokazují, že jsou zdraví a nejsou virem nakažení.

Koronavirus

Foto: Scientific Animations (CC BY-SA 4.0)

Zdroj: AFP

Články, které by tě mohly zajímat