Právě vysíláme

Vakcinace v Izraeli: Lidé opět popíjejí v barech a tančí na stolech

19. března 2021 12:10
Vakcinace v Izraeli: Lidé opět popíjejí v barech a tančí na stolech

Šíření koronaviru v Izraeli nadále zpomaluje a země se pomalu vrací do normálního života. Pro očkované se navíc otevřely restaurace či posilovny a na internetu se objevují radostné snímky toho, jak lidé tančí na stolech.

Sestupný trend epidemie je v Izraeli přičítán především úspěšné vakcinační kampani. V úterý počet vážných případů Covidu – 19 poprvé za více než dva měsíce klesl pod hranici 600. Nejméně jednu dávku vakcíny Pfizer/BioNTech obdrželo na 5,1 milionu Izraelců, z nichž skoro 4,4 milionu dostalo už obě dávky. Za plně očkované Izrael označuje občany, u nichž od podání druhé dávky vakcíny uplynul více než týden.

Snímek pořízený 7. března 2021

Ministr zdravotnictví Juli Edelstein uvedl, že k dnešnímu dni mají nárok na takzvaný zelený pas čtyři miliony Izraelců. Na rozdíl od očkovacího potvrzení však zelený pas, který svým držitelům zpřístupňuje například posilovny či společenské akce, mohou dostat také občané, kteří se z koronaviru zotavili. Těch je bezmála 800 000, přičemž zhruba 104 000 z nich dostalo vakcínu.

izraelských ulic nyní vznikají snímky, které připomínají dobu před pandemií. Můžeme na nich totiž vidět usměvavé občany, kteří ve společnosti přátel popíjí v barech a radují se, že se život vrací pomalu do normálu. Nezbývá tedy než doufat, že podobné fotografie budeme moct už brzo pořídit i v České republice.

 

Zdroj: ČTK, Menaham Kahana (AFP)

Články, které by tě mohly zajímat