Právě vysíláme

Vánoční trhy a nová vládní opatření: Jen po očkování či nemoci. Jinak bohužel, říká hlavní hygienička

18. listopadu 2021 12:26
Vánoční trhy a nová vládní opatření: Jen po očkování či nemoci. Jinak bohužel, říká hlavní hygienička

Kvůli zhoršující se pandemické situaci rozhodla vláda o zpřísnění opatření a najede na tzv. bavorský model. Jak se budou týkat oblíbených vánočních trhů?

Od noci z neděle na pondělí bude v České republice zaveden takzvaný bavorský model, který ruší uznávání testů jako covidového certifikátu. V České televizi to 17. listopadu oznámil premiér v demisi Andrej Babiš.

„Od tohoto času budou, co se týče služeb, hromadných akcí, uznávány jenom očkování a lidi, kteří překonali Covid. Ruší se úplně samotesty, nejdeme na model s PCR testy,“ uvedl premiér. Antigenní testy se budou uznávat jen u zaměstnanců a klientů ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb.

Nová opatření se podle hlavní hygieničky dotknou i velmi oblíbených vánočních trhů, které se každý rok těší velké účasti. Pro server iDnes Pavla Svrčinová uvedla, že na trhy se opravdu dostanou jen ti, co jsou plně očkovaní, nebo prodělali Covid či mají alespoň jednu dávku očkování. „Pokud nepatří do žádné ze skupin, kterou jsem vyjmenovala, tak bohužel,“ uvedla v rozhovoru. Zatím však není jasné, jak se bude vstup na trhy kontrolovat. Podle Svrčinové totiž bude mít kontrolu vstupu na venkovní akce vždy na starost její pořadatel. V ulicích však budou fungovat orgány v podobě městské policie a hygieny a podle slov hygieničky budou v případech porušení rozdávány i pokuty.

Hygienička promluvila i o jiných venkovních akcích  jak se třeba venkovních koncertů dotknou nová opatření. „Pokud budou třeba vánoční koncerty venku, tak tam limitace není. Je tam pouze limitace na hromadné akce typu poutě či jarmarky nebo trhy. Tam je omezení na tisíc lidí. Opět je povinnost očkování, prodělání nemoci či rozočkování,“ uvedla.

Články, které by tě mohly zajímat