Právě vysíláme

Ve středu se do škol vrátí maturanti, od 30. listopadu další žáci ZŠ

19. listopadu 2020 15:49
Ve středu se do škol vrátí maturanti, od 30. listopadu další žáci ZŠ

Ve středu 25. listopadu se do škol vrátí závěrečné ročníky středních škol, obnoví se v nich také praktická výuka ve skupinách do 20 studentů. Na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně to řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). Souvisí to s tím, že ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek na jednání vlády navrhne zmírnění opatření proti Covidu-19. Z pátého stupně protiepidemického systému by se Česká republika měla přesunout do čtvrtého. Pokud se tak stane, další žáci základních škol se vrátí do tříd od 30. listopadu. Bez omezení první stupeň a deváté třídy, další třídy druhého stupně se budou střídat.

„Od středy 25. listopadu se vrátí prezenční výuka závěrečných ročníků a čtvrtých ročníků šestiletých oborů vzdělávání v konzervatoři na středních školách. Stejně tak, a odpovídá to prioritám, které jsme jako ministerstvo představili před několika týdny, se vrátí zpět prezenční praktické vyučování a praktická příprava ve skupinách do 20 žáků, respektive studentů,“ řekl Plaga.

Nadále se podle Plagy budou muset nosit roušky po celou dobu vyučování. Nutné je též pravidelné větrání a dodržování hygienických standardů, dodal.

Školy jsou nyní z velké části kvůli epidemii Covidu-19 zavřené a je v nich povinná výuka na dálku. V provozu zůstaly pouze mateřské školy a takzvané krizové školy, kam docházejí děti zdravotníků, hasičů či policistů. Ve středu se pak do lavic vrátily první a druhé třídy základních škol a všechny ročníky škol speciálních.

Další žáci ZŠ půjdou do škol 30. listopadu, druhý stupeň střídavě

Další žáci základních škol se vrátí do školních tříd od pondělí 30. listopadu. Bez omezení půjdou děti z prvního stupně a 9. třídy, další třídy druhého stupně se budou ve škole střídat po týdnu. Novinářům to dnes řekli ministři školství Robert Plaga a Jan Blatný. Podmínkou je schválení přesunu ČR z pátého do mírnějšího čtvrtého protiepidemického stupně rizika, který má v pátek schvalovat vláda.

Základní školy se otevírají později než poslední ročníky škol středních a vysokých. „Je potřeba, aby při změnách a návratu velkého počtu žáků do škol byl dostatečný čas na jejich přípravu. Aby to rodiče i děti věděli dostatečně dopředu,“ uvedl Plaga. Zpoždění otevření škol proti zlepšení vývoje epidemie, když se přesun ČR do čtvrtého stupně protiepidemického systému očekává od pondělí, podle Plagy situaci zpřehledňuje. „Je potřeba celou výuku organizačně nachystat. Školy vždy dostanou dost času na to, aby se na rozvolňující opatření připravily,“ dodal.

Platí podle něj stejně jako při návratu dětí prvních a druhých tří režimová opatření, jako jsou roušky po celou dobu vyučování, časté větrání tříd a další hygienická opatření. „Naprosto chápu rodiče, ale i děti, že berou roušky jako omezující věc, ale je to nezbytné. Je to jedno ze zásadních opatření, která mohou snížit výskyt viru v populaci,“ řekl ministr školství.

Základní školy byly uzavřeny od 14. října, děti se povinně musely účastnit distanční výuky. Žáci 1. a 2. tříd základních škol se vrátili ve středu 18. listopadu, bylo jich více než 216 000. Otevřely se také speciální školy, které byly zavřené od 2. listopadu. Navštěvuje je zhruba 27 000 dětí, zhruba polovina rodičů si ale děti dál nechala doma.

Na rozdíl od jara, kdy školy rovněž zasáhla opatření proti koronaviru, je nyní docházka povinná. Rodiče, kteří z různých důvodů nechtějí děti do škol posílat, musí podle dřívějších vyjádření ministra jednat s řediteli škol.

Stejně tak je podle Plagy povinné nošení roušek, není proto možné tolerovat, že někteří rodiče dětem roušky dávat do školy nechtějí. „Nošení roušek není svévole ministerstva školství, i v Německu a dalších zemích je to běžná věc. Je omezující, ale je nezbytné,“ sdělil. Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které je zavedlo, platí v celé společnosti, nejen na školách, zdůraznil Plaga.

Vysoké školy se od 25. listopadu vrátí k výuce menších skupin

Studenti posledních ročníků vysokých škol se budou moci od 25. listopadu vzdělávat ve skupinách po 20 lidech. Platí to pro laboratorní, praktickou nebo uměleckou výuku. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr školství Robert Plaga. V současné době je na vysokých školách povolena jen výuka na dálku.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat