Právě vysíláme

Ve Velké Británii roste zájem o prodloužený víkend! Podle nového výzkumu by zlepšil produktivitu i stav ekonomiky

23. dubna 2019 13:10
Ve Velké Británii roste zájem o prodloužený víkend! Podle nového výzkumu by zlepšil produktivitu i stav ekonomiky

Nový výzkum od organizace New Economics Foundation naznačil, že zkrácení pracovního týdne a zvýšení minimální mzdy by mohlo mít pozitivní dopad na ekonomiku. Podle ní by tato radikální změna zvýšila produktivitu pracovníků a zároveň by jim poskytla lepší finanční zázemí.

Zajímavá teorie

Unikátní výzkum upozornil na zajímavá data, již pocházela z Velké Británie. Podle společnosti New Economics Foundation se produktivita britských zaměstnanců od roku 2009 pohybuje na úrovni kolem 0,7 % – to je velmi nízké číslo, když bereme v potaz, že před rokem 2008 se tato částka pohybovala na úrovni kolem 2 %. Kratší pracovní týden a zvýšení minimální mzdy by podle New Economics Foundation tuto situaci změnilo k lepšímu, jelikož by Britové měli víc volného času a víc peněz, se kterými by si mohli kupovat věci a přispívat tak místní ekonomice.

Analytici z New Economics Foundation tvrdí, že by radikální změna pracovních poměrů prospěla hlavně nejchudším v zemi. Ti by si prý díky kratšímu pracovnímu týdnu a zvýšení minimální mzdy polepšili až o 13 %!

Plán nabírá na popularitě

Návrh o zkrácení pracovního týdne podporují britské odbory a britská Strana zelených. Firma na Novém Zélandu navíc loni na dva měsíce zavedla experiment, kdy její zaměstnanci pracovali pouze čtyři dny v týdnu. Výsledky tehdy hovořily jasně: zaměstnanci toho zvládli udělat více, nebyli tak vystresovaní a lépe zvládali nastolit rovnováhu mezi osobním a pracovním životem.

Data týkající se vlivu zkráceného pracovního týdne vypadají zatím slibně – zdaleka se ale nejedná o hotovou věc. Podpořili byste návrh zkráceného pracovního týdne například v České republice? Pomohlo by to firmám zlepšit produktivitu svých zaměstnanců? Dejte nám vědět váš názor do komentářů!

 

Zdroj: New Economics Foundation, LadBible, Shutterstock, The Guardian

Články, které by tě mohly zajímat