Právě vysíláme

Vědci kritizují bezdrátová sluchátka od značky APPLE: Můžou zvýšit riziko rakoviny?

16. března 2019 12:10
Vědci kritizují bezdrátová sluchátka od značky APPLE: Můžou zvýšit riziko rakoviny?

Skupina 250 vědců podepsala petici, v níž vyjadřuje svoji nespokojenost vůči záření způsobené bezdrátovými elektronickými přístroji. Podle jednoho vědce můžou ohrozit lidské zdraví zejména bezdrátová sluchátka od značky Apple.

Znepokojující tvrzení

Bezdrátová elektronická zařízení kolem sebe vytvářejí takzvaná elektromagnetická pole, když jsou zapnutá. Tento fenomén zároveň vytváří záření, které může být pro lidský organismus škodlivým.

Nová petice tvrdí, že opatření, která nyní brání proti škodlivým účinkům tohoto fenoménu, jsou nedostatečná. Vědci v ní uvádí, že nárůst bezdrátových přístrojů a jejich častější výskyt je „znepokojující“. Dr. Jerry Phillips z univerzity v Coloradu dodal, že právě AirPods, tedy bezdrátová sluchátka od značky Apple, vystavují tkáň v hlavě k nadprůměrnému množství záření.

Světová zdravotnická organizace v roce 2011 označila záření elektromagnetických polí jako „možné karcinogeny“, jež zvyšují risk typu tumoru na mozku.

Někteří to zpochybňují

Petice o znepokojující realitě častého výskytu elektromagnetických polí ovšem nepřesvědčila všechny vědce. Někteří tvrdí, že nemáme dostatečné důkazy k tomu, abychom odsuzovali bezdrátová sluchátka za „karcinogeny“. Jiní zase konstatují, že vliv elektromagnetických polí na lidské zdraví není tak vážné, jak se často říká.

Apple se k nové petici a k výrokům Dr. Phillipse zatím nevyjádřil. Otázky tedy stále kolují, zda jsou bezdrátová sluchátka skutečně škodlivá lidskému tělu. Tlak na výrobce bezdrátových sluchátek roste.

Zdroj: LadBible, Medium, Yahoo News, International Agency for Research on Cancer, Shutterstock

Absurdní zákazy: Co nesmíte dělat v různých zemích světa?

Články, které by tě mohly zajímat