Právě vysíláme

Vědci potvrdili, že se na Měsíci vyskytuje voda

1. listopadu 2020 9:10
Vědci potvrdili, že se na Měsíci vyskytuje voda

Vědci z prestižní vesmírné agentury NASA představili dosud nejpřesvědčivější důkaz o tom, že se na Měsíci vyskytuje voda. Podle nich může tento objev jednoznačně ovlivnit budoucí vesmírné expedice.

Senzační výsledek

Vědcům se u jižního pólu Měsíce podařilo spatřit molekuly, které britský deník The Guardian následně označil „jednoznačně za H2O“. Mahesh Anand, profesor vesmírných věd a explorace na Open univerzitě ve městě Milton Keynes uvedl, že vody je „docela dost“. „Je tam zhruba tolik, jako se na planetě Země skrývá v lávě, která teče do oceánů. Za správných podmínek bychom z ní mohli udělat i použitelnou tekutou vodu,“ vysvětluje profesor Anand.

 

V minulosti se odhadovalo, že se na Měsíci nemůžou vyskytovat molekuly H2O. Tato teorie se ovšem odvrátila už v roce 2009, kdy indický projekt Chandrayaan-1 odhalil, že se na povrchu Měsíce nachází materiály, které připomínají vodu. Vesmírná agentura NASA nyní díky speciální technice (vědci použili speciálně modifikovaný Boeing 747 se zhruba třímetrovým teleskopem) odhalila, že se ve výšinách u jižního pólu Měsíce vyskytuje voda.

Ačkoliv kolem nového objevu ještě existuje spoustu dosud nezodpovězených otázek, výskyt vody na Měsíci může být pro astronomy přelomovým momentem. Uvidíme, jak si různé vesmírné agentury s touto informací v následujících letech poradí!

Zdroj: The Guardian, NASA, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat