Právě vysíláme

Vědci představili vodku, která pochází z uzavřené zóny ČERNOBYLSKÉ jaderné elektrárny!

8. srpna 2019 13:10
Vědci představili vodku, která pochází z uzavřené zóny ČERNOBYLSKÉ jaderné elektrárny!

Tým vědců z Velké Británie a Ukrajiny představil novou vodku, která pochází přímo z uzavřené zóny kolem Černobylské jaderné elektrárny. Nový drink prý není radioaktivní a bezpečně se dá užívat. Vědci chtějí použít výdělky z prodeje vodky k tomu, aby pomohli komunitám na Ukrajině, které stále kvůli jaderné havárii trpí.

Zajímavý projekt

Nová Atomik vodka vznikla z unikátního projektu, během něhož vědci analyzovali vývoj uzavřené zóny Černobylské jaderné elektrárny. Obilí, které vědci pro výrobu vodky použili, pocházelo z farmy uprostřed uzavřené zóny – bylo tedy ještě trochu kontaminované. Vědci ovšem po destilaci uvedli, že testy nepotvrdily žádné známky kontaminace, a tak je unikátní Atomik vodka vhodná pro lidské užití!

Atomik vodka

Atomik vodka

Účel tohoto drinku je především pomoct komunitám, které se stále nevypořádaly s následky tragédie, ke které došlo v roce 1986. Malá města okolo uzavřené zóny mají stále problémy s nezaměstnaností a přístupem k základním potravinám. Výdělky z Atomik vodky proto půjdou na pomoc právě jim.

Zdroj: BBC, Instagram, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat