Právě vysíláme

Venku bez roušek a otevřené obchody. Co dalšího vláda uvolnila?

10. května 2021 9:10
Venku bez roušek a otevřené obchody. Co dalšího vláda uvolnila?

Po téměř pěti měsících dochází v České republice k prvnímu většímu uvolnění restrikcí zavedených kvůli pandemii koronaviru. Vláda otevírá obchody, děti 2. stupně se vrací do škol a venku se mohou lidé za určitých pravidel pohybovat bez roušek.

V pondělí 10. května mohou otevřít všechny maloobchody. Podmínkou je povinné nošení respirátoru či nanoroušky a vpuštění maximálně jedné osoby na 15 metrů čtverečních. Stejně tak vláda povolila obnovení provozu služeb, jako jsou například opravy obuvi, autobazary, fotografické služby, solária, hodinářství a další.

Své pobočky mohou otevřít i cestovní kanceláře, rozjet se mohou lanovky i vleky. Konat se mohou veletrhy i svatby, a to v maximálním počtu 30 osob venku. Naopak zůstávají zavřená fitness centra, bazény či restaurace. O jejich otevření bude vláda jednat, začít fungovat by mohly už 17. května.

Ústeckém, Olomouckém, Zlínském, Jihomoravském, Jihočeském, Moravskoslezském kraji a na Vysočině se děti druhého stupně základních škol vrací do lavic, probíhat zatím bude jen rotační výuka. Jak se ale v týdnu vyjádřil Andrej Babiš, takováto forma výuky by mohla skončit už příští týden. „Žáci mají z distanční výuky trauma,“ uvedl premiér.

Zásadní změnou je také nutnost nošení roušky nebo respirátoru ve venkovních prostorách pouze při setkání dvou a více osob, které jsou od sebe vzdáleny méně než dva metry, a to s výjimkou členů jedné domácnosti.

Zdroj: Vláda, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat