Právě vysíláme

Vláda otevře obchody už 3. května, povolí i vybrané služby

22. dubna 2021 18:18
Vláda otevře obchody už 3. května, povolí i vybrané služby

Vláda na dnešním projednávání schválila za předpokladu příznivé situace otevření zbylých obchodů, a to už 3. května. Fungovat budou moci začít i vybrané služby spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí. Na tiskové konferenci po jejím mimořádném jednání to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

V současné době mohou fungovat jen vybrané obchody jako potraviny, lékárny, drogerie, optiky či květinářství. Vláda v souvislosti s návratem části žáků do škol od 12. dubna umožnila provoz také prodejnám dětského oblečení a obuvi a papírnictvím. Ze služeb jsou k dispozici od minulého pondělí zámečnictví, prádelny, čistírny nebo provozovny oprav zařízení pro domácnosti nebo prodej náhradních dílů pro auta a stroje.

Od 3. května bude vláda uvolňovat zbytek obchodů, trhů a vybrané služby. Kabinet bude vždy v pondělí upřesňovat pravidla, za kterých od dalšího týdne rozvolnění bude možné, ve čtvrtek to poté bude potvrzovat.

Vybrané služby spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí budou moci znovu začít podle Havlíčka fungovat za přísných hygienických pravidel. Vláda jejich provoz umožní bez ohledu na počet nakažených. Podmínkou však bude, prokázat se u vstupu antigenním nebo PCR testem. Test nebude požadován pro očkované a lidi, kteří v posledních 90 dnech nemoc Covid – 19 prodělali. Havlíček doplnil, že vláda současně pokračuje v uvolňování školek a škol.

 

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat