Právě vysíláme

Vláda povolila procházky a sportování mimo obec, ostatní omezení platí

18. března 2021 21:08
Vláda povolila procházky a sportování mimo obec, ostatní omezení platí

Vláda zmírnila opatření a povolila procházky v přírodě a sportování po celém okrese. Ostatní aktivity zůstávají omezeny. Blatný zároveň uvedla, že se situace kolem pandemie koronaviru zlepšila, v nemocnicích však i nadále zůstává kritická.

Kabinet ponechá i po víkendu v platnosti opatření, kterým od začátku března omezuje kvůli boji s Covidem – 19 pohyb mezi okresy v Česku. Nově však umožní, aby lidé sportovali a vyráželi do přírody v celém svém domovském okresu. Dosud tyto aktivity omezoval na území obce.

Jan Blatný zároveň uvedl, že během tří týdnů se díky dodržování opatření epidemická situace zlepšila, ale v nemocnicích zůstává kritická. „Vláda odsouhlasila uvolnění některých opatření, zejména volnočasových aktivit, které byly omezeny pouze na katastr obce.“ Nově je lze provozovat v celém okresu. Pohyb mezi okresy je podle Blatného ale nutné udržet na co nejnižší úrovni. „Nejsme v takové situaci, abychom si mohli dovolit větší změny,“ řekl.

Testování na úřadech pod 50 zaměstnanců

Testování bude povinné také na úřadech a v dalších veřejných institucích s méně než 50 zaměstnanci, schválila dnes vláda. Začátek stanovila na 23. března, dokončit ho musejí do 30. března. Testování se bude týkat také pracovníků škol, které zajišťují péči o děti zaměstnanců integrovaného záchranného systému a dalších vybraných profesí. Platí pro ně stejné termíny. Na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády to řekl Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Všechny testy se podle Havlíčka musejí provádět na pracovišti, pokud není nezbytný důvod, aby to bylo jinak. Týká se to podle něj například pracovníků, kteří jsou na služební cestě a nemohou se v daném termínu do podniku dostavit. „Testy se nadále nebudou týkat lidí, kteří pracují z domova,“ dodal Havlíček.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat