Právě vysíláme

Vláda uzavře tři okresy. Blatný se bojí konce nouzového stavu

11. února 2021 9:46
Vláda uzavře tři okresy. Blatný se bojí konce nouzového stavu

Vláda omezila kvůli šíření Covidu–19 pohyb v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov. Lidé, kteří tam bydlí, nebudou moci až na výjimky okres opouštět, jiní do něj nebudou moci, řekl dnes po mimořádném jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Vláda omezila kvůli šíření Covidu – 19 pohyb v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov. Lidé, kteří tam bydlí, nebudou moci až na výjimky okres opouštět, jiní do něj nebudou moci, řekl dnes po mimořádném jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný. Opatření bude platit od půlnoci na pátek do konce nouzového stavu. Pokud ho Sněmovna neprodlouží, bude končit v neděli 14. února.

Stát do třech nejpostiženějších regionů pošle roušky, do škol respirátory. Zaměstnavatelům v těchto okresech vláda doporučila režimová opatření na pracovištích, využití práce z domu a antigenní testování, uvedl Blatný. Na dodržování opatření má podle něj dohlížet na příjezdových silnicích policie. Pokud by síly nestačily, požádala by vláda o pomoc armády, řekl Blatný.

Výjimky budou mimo jiné platit pro školáky či lidi, kteří dojíždějí do práce. Do okresů nebudou moci podle Blatného přijíždět lidé, kteří tam mají nemovitosti, ale trvale tam nebydlí.

Blatný: Konec nouzového stavu postihne nemocnice

Pokud nebude i po 14. únoru pokračovat nouzový stav, do dvou týdnů by mohla být situace ve většině nemocnic v Česku stejně závažná jako nyní v chebské nemocnici. Od pondělí by to znamenalo otevření obchodů, služeb či nemožnost omezovat shromažďování lidí. Blatný věří tomu, že se kabinetu podaří najít shodu s opozicí.

Česko by se podle Blatného muselo pravděpodobně po nějaké době k nouzovému stavu vrátit. „Bude nás to ale všechny stát daleko více, a nejen peněz,“ konstatoval. Podle analytiků a epidemiologů by mohl být do dvou týdnů ve většině nemocnic v ČR stav, jaký je dnes v těch nejvíce postižených, doplnil Blatný. „Ve chvíli, kdy se nám nepodaří dohodnout na nouzovém stavu, je to na odpovědnosti nás všech,“ řekl.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat