Právě vysíláme

Vláda vyhlásila karanténu po celé České republice! Co to znamená?

16. března 2020 7:22
Vláda vyhlásila karanténu po celé České republice! Co to znamená?

V Česku je ode dneška zakázaný volný pohyb lidí s výjimkou cest do zaměstnání, nezbytných cest za rodinou, pro základní životní potřeby nebo k lékaři. Jako opatření proti šíření nového typu koronaviru to v neděli večer schválila vláda. Česko je tak po Itálii, Španělsku a Rakousku čtvrtou evropskou zemí, která k tomuto kroku přistoupila.

Přísná opatření

Vláda také upravila dřívější omezení pro obchody a služby platná od sobotního rána. Nově mohou mít otevřeno autoservisy, prodejny stavebnin pro řemeslníky a zdravotních prostředků, jízdenkové pokladny, pohřební služby a květinářství nebo provozovny umožňující vyzvednutí objednaného zboží a zásilek. Vláda naopak zakázala prodej ubytovacích služeb s výjimkou léčebných lázní nebo studentských kolejí, provoz autoškol, provoz prodejen elektroniky a alternativních taxislužeb. Rozhodla o omezení prodeje nebaleného pečiva.

Premiér Andrej Babiš a další členové vlády na tiskové konferenci po jednání kabinetu apelovali na lidi, aby kontakt s jinými osobami omezili na nezbytně nutnou míru. Zákaz pohybu lidí ale není uvalen na neodkladné cesty na úřady, netýká se ani pobytu v přírodě nebo parcích, návratů do místa bydliště nebo pohřbů. Vláda zároveň doporučila zaměstnavatelům využívat co nejvíce práci na dálku, podporovat dovolené a placené volno pro zaměstnance. Lidé by podle kabinetu měli přednostně platit bezhotovostně.

Vnitřní ochrana hranic s Německem a s Rakouskem bude platit do půlnoci 4. dubna. Policistům bude zejména na hranicích pomáhat 2 096 vojáků a 400 celníků. Ode dneška podle dřívějšího rozhodnutí vlády začal platit zákaz cest českých občanů do zahraničí a cizinců do České republiky.

V čele Ústředního krizového štábu ke koronaviru bude náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Aktivaci štábu podle svých vyjádření už dřív několikrát předsedovi vlády navrhoval ministr vnitra Jan Hamáček. Vláda také rozhodla o odkladu doplňovacích senátních voleb na Teplicku, které byly naplánované na 27. a 28. března. Veřejné úřady budou mít otevřeno pro veřejnost jen v pondělí a ve středu maximálně na tři hodiny.

Zaměstnanci ve zdravotnictví nesmějí ode dneška do konce nouzového stavu čerpat dovolenou. Vláda také uložila studentům pátých a šestých ročníků medicíny a také nelékařským zdravotnickým pracovníkům, tedy zejména sestrám na středních školách, aby posílili hygienické stanice, krajské záchranné služby a 17 nemocnic.

Ve městech přestávají podle rozhodnutí vlády fungovat parkovací zóny určené pro místní obyvatele a podnikatele. U Českých drah si nebudou muset pasažéři kupovat jízdenku ve vlaku, aby se omezil kontakt s průvodčími.

Malým podnikatelům by podle vlády mělo pomoct, že Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) už dnes spustí příjem žádostí o bezúročné půjčky. Původně to mělo být od 1. dubna. Lidé a firmy také budou moct podle rozhodnutí vlády odevzdat daňové přiznání o tři měsíce později bez sankce, tedy do 1. července, a finanční správa nebude ukládat pokuty za pozdní odevzdání kontrolního hlášení k DPH.

Na nákazu koronavirem v Česku zatím nikdo nezemřel, stav dvou pacientů je ale vážný. V obou případech jsou to taxikáři. První potvrzené případy nákazy se v Česku objevily 1. března, nejvíc z dosavadních infikovaných je v Praze. Mezi nakaženými jsou už také zdravotníci. Ti a také pracovníci v sociálních službách upozorňují na nedostatek respirátorů a roušek. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po jednání vlády uvedl, že respirátorů bude v nejbližších dnech do České republiky dodáno několik stovek tisíc a v pátek dalších 1,4 milionu. Podle Babiše se připravuje také dodávka ochranných pomůcek pro personál v obchodech a perspektivně i pro řidiče hromadné dopravy.

Zdroj: ČTK, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat