Právě vysíláme

Vláda vyhlásila nouzový stav. Hospody zavřou dříve, omezí se také společenské akce

25. listopadu 2021 16:07
Vláda vyhlásila nouzový stav. Hospody zavřou dříve, omezí se také společenské akce

V Česku bude kvůli epidemii Covidu–19 znovu platit nouzový stav. Vláda v demisi ho na dnešním jednání vyhlásila na 30 dní s platností od pátečních osmnácti hodin, sdělil ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet se ještě v úterý shodl s hejtmany na tom, že nouzový stav zatím není nutný. Některá plošná opatření proti epidemii, o kterých dnes vláda rovněž jedná, by však bez nouzového stavu nebylo možné vyhlásit.

Nouzový stav se vládla rozhodla vyhlásit vzhledem k neustále rostoucím případům nově nakažených osob. Platit bude od pátečních osmnácti hodin a zřejmě výrazně omezí společenský život. „Velký lockdown nikdo nechce, naší povinností však je chránit nemocnice a zdravotníky,“ uvedla ministryně práce Jana Maláčová.

V platnosti zůstává, že do hospod a restaurací budou moci pouze očkovaní nebo lidé, kteří v posledních 180 dnech prodělali koronavirus. Nově budou tato zařízení zavírat ve 22 hodin, zakázáno je pak popíjení na veřejnosti. Sportovních a kulturních akcí se pak bude moci zúčastnit maximálně 1 000 osob. Společenských akcí, schůzí a oslav pouze 100. Ruší se rovněž vánoční trhy.

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen loni 12. března, podruhé vloni 5. října. Ve druhém případě po několika prodlouženích platil do 11. dubna. Podle zákona o bezpečnosti ČR musí vláda o vyhlášení nouzového stavu neprodleně informovat Sněmovnu, která může vyhlášení zrušit.

Kabinet může vyhlásit nouzový stav v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které značně ohrožuje životy, zdraví či majetek. Vyhlašuje se pro určité území a na dobu určitou, maximálně 30 dní. S případným prodloužením musí souhlasit poslanci. Kabinet už současně s vyhlášením nouzového stavu musí uvést, která práva zakotvená v předpisech či Listině základních práv a svobod se omezují a jaké se ukládají povinnosti.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat