Právě vysíláme

Vláda vyhlásila nouzový stav kvůli efektivnější pomoci Ukrajincům v ČR

3. března 2022 12:13
Vláda vyhlásila nouzový stav kvůli efektivnější pomoci Ukrajincům v ČR

Vláda kvůli efektivnější péči o uprchlíky z Ukrajiny vyhlásila v Česku nouzový stav. Po zasedání kabinetu to novinářům řekl premiér Petr Fiala. Bude platit od pátku 30 dní, na české občany podle předsedy vlády nebude mít žádný dopad.

Vicepremiér Vít Rakušan doplnil, že nouzový stav je nutný kvůli systému na přijímání lidí, kteří opouští Ukrajinu po ruské vojenské invazi. Nouzový stav v posledních dvou letech opakovaně platil kvůli epidemii covidu-19. Celkově trval 284 dní a naposledy skončil v noci na loňského 26. prosince.

Rakušan uvedl, že termín nouzový stav je třeba rehabilitovat, protože se jedná o standardní nástroj krizového řízení. „Vypisujeme ho jen proto, abychom pomohli našim ukrajinským spoluobčanům a lidem, kteří se o ně dnem i nocí úspěšně starají,“ uvedl.

Fiala řekl, že nouzový stav bude platit z čistě technických důvodů. „Vyhlašujeme ho, abychom byli schopní zvládnout příliv uprchlíků. Českých občanů se nijak nedotkne, bude mít jiné v důsledky, než měl v covidových časech,“ uvedl. Podle Rakušana nouzový stav umožní krajům efektivně zapojit všechny lidské i materiální zdroje, které mají, ale i zrychlit proces registrace uprchlíků.

Nouzový stav vyžadují nejvyšší dva ze čtyř stupňů systému ministerstva vnitra pro přijímání uprchlíků, uvedl Rakušan. „My se tedy v tom plánu dostali na pomezí červeného a černého stupně,“ uvedl Rakušan. Kabinet spustil minulý týden druhý stupeň, který počítá se zajištěním celkem 5000 lidí za měsíc. Podle Rakušana ale tento počet lidí nyní přichází do Česka každý den, celkové číslo se aktuálně pohybuje mezi 20.000 a 30.000.

Články, které by tě mohly zajímat