Právě vysíláme

Vláda zažádá o prodloužení nouzového stavu

3. prosince 2020 9:10
Vláda zažádá o prodloužení nouzového stavu

Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který nyní platí do 12. prosince. Ve středu to novinářům potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Nárůst počtu nemocných s koronavirem v Česku zpomaluje. V úterý úřady potvrdily o zhruba polovinu méně případů než ve stejný den v předchozím týdnu. Podle Andreje Babiše je však číslo stále vysoké a lidé by stále měli být opatrní. „Jsem lehce nervózní z toho vývoje,“ řekl premiér pro TV Nova.

Kvůli obavám ze zhoršení aktuálního stavu se tak vláda rozhodla požádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dalších třicet dní.

„Tím, že dochází k rozvolnění, tak k nějaké změně v epidemické situaci, ke zvýšení počtu nakažených už z principu inkubační délky onemocnění dojde kolem Vánoc. To, jakým způsobem se to projeví na populaci, uvidíme zhruba v první polovině ledna,“ zdůvodnil Blatný.

Ve čtvrtek Česko přechází ze čtvrtého do mírnějšího třetího stupně protiepidemických opatření. To znamená otevření restaurací, obchodů a služeb, zároveň pak přestává také platit zákaz volného pohybu osob v nočních hodinách. I nadále však musí občané nosit roušky a dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat