Právě vysíláme

Vláda zpřísní od neděle opatření, zavře obchody i školy

23. prosince 2020 11:35
Vláda zpřísní od neděle opatření, zavře obchody i školy

Kvůli zhoršujícímu se epidemiologickému stavu v České republice se vláda na dnešní tiskové konferenci rozhodla zpřísnit protikoronavirová opatření. Od neděle uzavře obchody a do školních lavic se děti kromě žáků 1. a 2. tříd po vánočních svátcích nevrátí.

Z obchodů zůstanou otevřené pouze prodejny základních potřeb včetně optik, pohonných hmot či květinářství, umožněn bude i výdej vzdáleně objednáného zboží. Jak uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný, ve velkých obchodech se budou moci prodávat pouze nezbytné potraviny. Podobně to aktuálně funguje na Slovensku, kde jsou v supermarketech obehnány páskami prostory, v nichž se prodávají například hračky nebo oblečení.

V pátém stupni přejde většina žáků a studentů na distanční výuku, do škol nastoupí 4. ledna pouze děti z 1. a 2. tříd základních škol. Zároveň by na doporučení vlády mělo dojít k omezení úředních hodin a firmy by měly zavést, pokud to bude možné, práci z domova.

Od neděle se taktéž zastaví provoz lyžařských vleků, které se mohly rozhodnutím kabinetu poprvé rozjet v pátek 18. prosince. Na horách se však nebylo možné se ubytovat a občerstvení si návštěvníci mohli kupovat pouze u výdejových okének.

Vláda zároveň povolila přílety z Velké Británie, které byly od pondělního odpoledne zakázané. Cestující musí před nástupem do letadla předložit negativní antigenní test nebo PCR test provedený na území Spojeného království. Po příletu pak dál platí domácí karanténa, druhý test budou moci lidé absolvovat nejdříve po pěti dnech.

Opatření by měla trvat nejméně do 10. ledna. Poté vláda situaci zhodnotí a rozhodne se, zda omezení zmírní.

Zdroj: ČTK

 

Články, které by tě mohly zajímat