Právě vysíláme

Volby vyhrálo Spolu, vládnout chce v koalici s Piráty a STAN. Zeman většinu nemůže ignorovat, myslí si Fiala

9. října 2021 19:40
Volby vyhrálo Spolu, vládnout chce v koalici s Piráty a STAN. Zeman většinu nemůže ignorovat, myslí si Fiala

V sobotu ve 14:00 hodin se uzavřely volební místnosti a začalo sčítání hlasů. Koalice Spolu (ODS, KDU–ČSL a TOP 09) vyhrála letošní sněmovní volby. Hnutí ANO nakonec skončilo druhé před koalicí Pirátů se Starosty. Místa v dolní komoře obsadí ještě hnutí SPD. Tradiční levice v podobě ČSSD a KSČM poslance mít nebudou.

Koalice Spolu získala 27,7 procenta hlasů. Hnutí ANO za ním zaostala zhruba o půl procentního bodu. Koalice Pirátů a Starostů si připsala 15,5 procenta a hnutí SPD 9,6 procenta. Těsně před pětiprocentní hranicí skončila vedle ČSSD také hnutí Přísaha. Komunistická strana dostala méně než čtyři procenta hlasů.

Předseda nejsilnější koalice Petr Fiala oznámil jednání s koalicí Pirátů a Starostů a v sobotu večer všech pět zástupců vítězných koalic potvrdilo to, co deklarovali již před volbami: do vlády s hnutím ANO nepůjde ani jedna z nich; vládu jsou připraveni sestavit společně.

„Výsledky voleb jsou jednoznačné, prezident Zeman většinu nemůže ignorovat,“ prohlásil Petr Fiala. Prezident Miloš Zeman se však již dříve nechal slyšet, že po volbách pověří sestavením vlády lídra nejsilnější strany, nikoli koalice, a tím je Andrej Babiš. Jejich setkání bylo naplánované na neděli dopoledne.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat