Právě vysíláme

Vše zlé je k něčemu dobré! V Benátkách se do čistších kanálů vrací ryby i delfíni

20. března 2020 12:10
Vše zlé je k něčemu dobré! V Benátkách se do čistších kanálů vrací ryby i delfíni

Vše zlé je alespoň k něčemu dobré. To si pomalu začínají uvědomovat obyvatelé italských Benátek, které sice v těchto dnech zejí kvůli koronaviru prázdnotou, ale voda v tamních kanálech se stala rázem čistou. K břehům navíc připlouvají ryby a dokonce i delfíni!

Benátské uličky zejí prázdnotou a zmizeli také turisté plující v gondolách. Podle televize CNN si místní brzy začali všímat obrovského rozdílu v čistotě vody. Výrazně se také zlepšila i kvalita vzduchu. „Voda se nyní zdá být průzračnější, jelikož je na kanálech menší provoz, a sedimenty tak zůstávají na dně. Lodní doprava většinou sediment vynáší na hladinu,“ popsal mluvčí benátského starosty. „Kanci uprostřed mého rodného města, delfíni v přístavu Cagliari, kachny ve fontánách v Římě, benátské kanály mají nyní čistou vodu plnou ryb. Znečištění ovzduší kleslo. Příroda si během karantény v Itálii bere zpět, co jí patří,“ uvedl na Twitteru jeden uživatel.

Ze satelitních snímků je také patrné, že znečištění nad Itálií za koronavirové karantény kleslo. Podle Evropské kosmické agentury (ESA) se nad Itálií výrazně snížily emise. V záplavě smutných zpráv o koronavirové pandemii přináší hojení přírody určitou útěchu. Zároveň však fotografie dokládají, jaký zničující dopad na životní prostředí mají lidé.

 

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat