Právě vysíláme

Všechna čest. Důchodkyně (90) se po 71 letech pustila do studia na univerzitě

14. prosince 2022 14:49
Všechna čest. Důchodkyně (90) se po 71 letech pustila do studia na univerzitě

Na nic není v životě pozdě, ani na vysokoškolský titul! Jasný důkazem je toho důchodkyně Joyce DeFauw. Ta totiž ve svých devadesáti letech získala diplom na univerzitě.

Důchod nemusí být jen o sledování televize a krmení holubů, a i ve velmi vysokém věku se může člověk vzdělávat. Joyce ze Spojených států nastoupila na univerzitu v Illinois v roce 1951 a chtěla vystudovat ekonomii. Kvůli lásce se však tehdy titulu vzdala a myslela si, že vysokoškolačka z ní nikdy nebude. To letech se však všechno změnilo.

Joyce se místa studia vdala a měla kupu dětí. Je devítinásobnou matkou, má 17 vnoučat a 24 pravnoučat. Bohužel je i dvojnásobnou vdovou.

Roku 2019 přišel v myšlení 87 let staré ženy přelom a její nedokončené vzdělání ji začalo vrtat hlavou. I její děti ji proto povzbudily v tom, aby se na univerzitu vrátila. „Vždycky v sobě měla lásku k učení. Když jsme volali na univerzitu kvůli předchozímu zápisu, byli v šoku, že se ptáme na studentku z padesátých let,“ uvedla žena pro CNN. Její přihlášku ovšem univerzita přijala a Joyce začala s dálkovým studiem. Přednášky absolvovala online z počítače v domově důchodců, ve kterém žije. Díky tomu se začala orientovat i v online světě a získala další dovednosti.

Po třech letech práce si Joyce konečně splnila svůj sen a dočkala se promoce. Při slavnostním ceremoniálu si nasadila talár a získala titul bakalář. „Život je o vzestupech a pádech, ale důležité je to nikdy nevzdat,“ řekla při promoci a její slova si jistě mnoho studentů vzalo k srdci.

 

Články, které by tě mohly zajímat