Právě vysíláme

Vzdá se nakonec twitteru? Musk hrozí zrušením smlouvy o převzetí

7. června 2022 9:10
Vzdá se nakonec twitteru? Musk hrozí zrušením smlouvy o převzetí

Šéf americké automobilky Tesla Elon Musk varoval, že by mohl odstoupit od smlouvy o převzetí internetové společnosti Twitter, za kterou nabídl 44 miliard dolarů (zhruba bilion Kč). Jeho právní zástupce uvedl, že Twitter odmítá žádosti o poskytnutí údajů ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti. Dodal, že takový postup je porušením podmínek dohody a že Musk si vyhrazuje právo ji zrušit.

Akcie twitteru na tyto informace reagovaly více než pětiprocentním poklesem, později nicméně část ztrát smazaly. Musk už minulý měsíc uvedl, že dohoda o převzetí twitteru je dočasně pozastavena a že čeká na údaje ohledně podílu falešných a spamových účtů.

V dnešním dopise podepsaném Muskovým právním zástupcem Mikem Ringlerem se podle serveru CNBC píše, že Twitter upírá Muskovi právo na získání údajů o falešných a spamových účtech, čímž porušuje podmínky dohody o převzetí.

Musk se na převzetí společnosti Twitter dohodl v dubnu. Slíbil, že podnik ozdraví, zvýší počet uživatelů a umožní větší svobodu slova. Za jednu ze svých priorit označil vymýcení automatického rozšiřování spamů.

„Jako potenciální vlastník má pan Musk zjevně právo na požadované údaje, které by mu umožnily připravit se na přechod aktivit twitteru do jeho vlastnictví a usnadnily financování transakce. K tomu musí mít úplný a přesný přehled o samotném základu podnikatelského modelu twitteru, tedy o aktivní uživatelské základně,“ píše se v dnešním dopisu.

Musk se na převzetí dohodl s vedením společnosti twitter, transakci ale ještě musejí schválit akcionáři a regulační orgány. Podle podmínek dohody obdrží akcionáři twitteru za každou kmenovou akcii 54,20 USD.

Analytici již dříve uvedli, že Musk se možná snaží využít problematiku falešných účtů k vyjednání nižší kupní ceny. Výkyvy na akciových trzích v posledních době snížily hodnotu mnoha podniků, upozorňuje server BBC.

Cena akcií twitteru na burze za poslední měsíc klesla o více než pětinu a v současnosti se pohybuje pod 40 dolary za kus. To podle agentury Reuters signalizuje, že investoři neočekávají, že by se transakce uskutečnila za původně sjednanou cenu 54,20 USD.

Musk je nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku zhruba 211 miliard dolarů (téměř pět bilionů Kč).

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat