Právě vysíláme

Youtuberka se na internetu tvářila jako vzorná matka. Nyní jde do vězení za týrání dětí

21. února 2024 12:45
Youtuberka se na internetu tvářila jako vzorná matka. Nyní jde do vězení za týrání dětí

Americký soud poslal za týrání potomků do vězení ženu, jejíž videa doporučující přísnou výchovu dětí získala na YouTube velkou sledovanost. Matka šesti dětí si v úterý u soudu ve státě Utah vyslechla verdikt, na jehož základě stráví ve vězení nejméně čtyři a nejvíce třicet let. Během emotivní řeči v soudní síni se svým dětem v slzách omluvila.

Dvaačtyřicetiletá Ruby Frank měla zhruba od roku 2015 až do předloňska na YouTube profil nazvaný v narážce na její osmičlennou rodinu 8 passengers, kde spolu se svou kolegyní udělovala rodičům výchovné rady. Její již zrušený kanál měl v době své největší slávy přes dva miliony odběratelů.

Prokurátor Eric Clarke řekl, že dvě z jejích dětí staré devět a jedenáct let žily v té době v „podmínkách podobných koncentračnímu táboru“. Matka jim podle něho pravidelně odepírala vodu, jídlo a neumožňovala jim spát v postelích. Děti byly podle policejních záznamů také svazovány a bity.

Frank stejně jako její o 12 let starší spolupachatelka Jodi Hildebrandt odešla od soudu se čtyřmi tresty, mimo jiné za zneužívání dětí a jejich vystavování hladu. Na základě verdiktu a souvisejících omezení utažského práva může ve vězení strávit až 30 let, již po čtyřech letech však může požádat o podmínečné propuštění. Podle médií jsou to nejvyšší tresty, které stát Utah za uvedené činy zná.

Ruby Frank u soudu

„Byla jsem tak dezorientovaná, že jsem světlo považovala za tmu a zlo za dobro,“ řekla Frank u soudu s tím, že ji zmanipulovala Hidebrand, která byla původně psychologickou poradkyní jednoho z jejích dětí. Frank rovněž poděkovala lékařům a sociálním pracovníkům, že byli „anděly“, kteří před ní zachránili její děti.

Obě ženy se mohou proti rozsudku odvolat, Frank však již řekla, že o nižší trest žádat nebude. Její manžel, s nímž se rozešla v roce 2022, požádal soud o nejvyšší možný trest a chce se s ní dát rozvést.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat