Právě vysíláme

Zdravá kočka: co jí rozhodně nedávat, a co naopak potřebuje?

12. dubna 2021 19:06
Zdravá kočka: co jí rozhodně nedávat, a co naopak potřebuje?

Své čtyřnohé mazlíčky jejích páníčci často považují za právoplatné členy rodiny. Mnohdy se tak stává, že jim dávají k jídlu i to, co by ve skutečnosti jíst neměli. Jaké potraviny jsou pro kočky nejvíce jedovaté?

Pro kočky jsou hlavním zdrojem energie živočišné bílkoviny a tuky. Co se jejich stravy týče, je nejjistější vsadit na kvalitní konzervy či kapsičky. Pokud pak budeme chtít našemu domácímu mazlíčkovi přilepšit, vhodným je pro něj kuřecí maso nebo kousek lososa.

Naopak bychom se měli zcela vyhnout krmení čokoládou, mlékem a mléčnými výrobky, hrozny a rozinkami či cibulí a česnekem. Do jídelníčku by se kočce neměly dostat ani škroby a cukry, které jsou pro jejich trávení problematické.

Jedině vařené pak kočkám musíme podávat jádra a vepřové maso. Ze syrového by se totiž kočka mohla nakazit Aujeszkyho chorobou, která se podobá vzteklině. Nebezpečné je pak pro naše čtyřnohé mazlíčky také syrové těsto, které se v žaludku rozpíná a kvasí. Problémy pak kočce může způsobit i minimální množství alkoholu.

Zdroj: Mountfield, Hillspet, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat