Právě vysíláme

Zeman je pro důsledné pokutování za nenošení roušek. Hrozí i zákaz prodeje alkoholu

12. října 2020 9:10
Zeman je pro důsledné pokutování za nenošení roušek. Hrozí i zákaz prodeje alkoholu

Prezident Miloš Zeman by důsledně pokutoval lidi, kteří nenosí roušky. Udělil by jim pokutu 2 000 až 3 000 korun. Hrozí i zákaz prodeje alkoholu.

Zeman řekl, že plně podporuje opatření, která zavedl ministr zdravotnictví Roman Prymula v podobě omezení volnočasových aktivit. „Jsem proti lockdownu, který by ohrozil ekonomiku, protože se domnívám, že Česká republika si už druhý lockdown nemůže dovolit,“ řekl Zeman. Uzavření ekonomiky podruhé by podle něj mělo podobné sociální důsledky jako virus. Při dalším zadlužení by se podle něj České republice zhoršil rating, a úvěry by se tak prodražily. Zavádění protikoronavirových opatření a příslušnou státní pomoc si podle něj Česko může dovolit ještě rok, maximálně dva. Úvahy o celkové uzávěře ale považuje za nebezpečné a škodlivé pro českou ekonomiku.

 

Prymula odmítl, že by mohlo dojít na lockdown ve smyslu úplného zadržení lidí v domovech. „Pokud bychom si pod ním (lockdownem) měli představit, že tady všechno zastavíme, zůstaneme doma a 14 dnů nebo tři týdne neopustíme své domy, tak to určitě nenastane,“ řekl ministr pro CNN Prima News. Další zpřísnění opatření proti šíření koronaviru, které vláda chystá zavést od středy, podle něj nebude dramatické ve srovnání s omezeními, která jsou už teď.

Prezident ocenil přístup Bavorska, které pokutuje nenošení roušek. „Já bych se přimlouval za důsledné pokutování, nejenom napomenutí všech, kdo roušky nenosí, ač se nosit mají,“ řekl. Pokuta by podle něj měla být ve výši asi 2 000 až 3 000 korun.

 

Premiér Andrej Babiš nastínil další možnosti, jak by mohla vláda od středy omezit život v Česku. „Jsou návrhy, jestli restaurace zavřít, nebo zakázat alkohol. Projednáme to,“ uvedl v České televizi.

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat