Právě vysíláme

Zemřel autor SPONGEBOBA Stephen Hillenburg

28. listopadu 2018 16:10
Zemřel autor SPONGEBOBA Stephen Hillenburg

V 57 letech zemřel Stephen Hillenburg, autor jedné z nejoblíbenějších kreslených postav všech dob – Spongeboba. Hillenburg trpěl neurodegenerativní nemocí ALS a jeho smrt včera večer potvrdila televizní společnost Nickelodeon. Jak přišel sympatický Hillenburg s nápadem na Spongeboba a proč byl seriál tak úspěšný po celém světě?

Coby mladý profesor námořní biologie, Hillenburg původně použil postavy Spongeboba, jeho kamaráda Patrika, či pana Krabse jako studijní pomůcky. Po schůzce se zastupiteli televizní stanice Nickelodeon bylo ale zřejmé, že Spongeboba a spol. čeká budoucnost v showbyznysu. Seriál Spongebob v kalhotách se dočkal premiéry na amerických televizních obrazovkách v květnu roku 1999.

 

Lehký humor a excentrické postavy, kterými seriál disponoval, se staly automatickými hity u televizních diváků a netrvalo dlouho, než se pořad začal vysílat po celé zeměkouli. Během 19leté existence se seriál Spongebob v kalhotách vysílal ve 200 zemích a byl přeložen do 60 různých jazyků. O Spongebobovi za tu dobu zároveň vznikly dva hollywoodské filmy a úspěšný muzikál na newyorské Broadwayi.

Za vším stál Stephen Hillenburg, kterého fanoušci naprosto zbožňovali. Hillenburg v roce 2017 v rozhovoru pro časopis Variety poprvé přiznal, že trpí nevyléčitelnou chorobou ALS. Televizní stanice Nickelodeon potvrdila zprávu o jeho smrti včera večer na Twitteru. Hillenburgova rodina požádala fanoušky a média o respektování jejího soukromí.

Čest jeho památce.

Zdroj: Reuters, Instagram

Zemřel autor Spongeboba. Kreslíři z celého světa mu věnovali tyto ilustrace

Články, které by tě mohly zajímat