Právě vysíláme

Zemřel bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

12. června 2023 11:38
Zemřel bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi v pondělí zemřel v milánské nemocnici San Raffaele, kde byl od minulého pátku hospitalizován kvůli zápalu plic a chronické leukémii. Předsedovi strany Vzhůru, Itálie, miliardáři a zakladateli největší italské mediální společnosti Mediaset bylo 86 let.

O Berlusconiho zdraví se intenzivně mluvilo od dubna, kdy lékaři poprvé přiznali, že se zakladatel a šéf pravicové strany Vzhůru, Itálie potýká s chronickou leukémií. V předchozích letech ho limitovaly zejména problémy se srdcem – v roce 2016 podstoupil operaci chlopně. V roce 2019 ho lékaři operovali kvůli neprůchodnosti střeva a rok později skončil v nemocnici po nákaze koronavirem.

Berlusconi vedl stranu, která je součástí pravicové koalice premiérky Giorgii Meloni, a byl senátorem. I když sám neměl ve vládě žádnou úlohu, jeho smrt pravděpodobně v následujících měsících destabilizuje italskou politiku, napsala agentura Reuters. Italský ministr obrany Guido Crosetto na Twitteru uvedl, že po Berlusconiho smrti zůstane „obrovské prázdno“.

Berlusconi byl více než tři dekády jednou z hlavních postav italské vysoké politiky a opakovaně zastával post premiéra, kterým se stal poprvé v roce 1994. Jeho politický vliv ochabl po roce 2013, kdy ho Senát zbavil mandátu, protože byl odsouzen za daňové podvody.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat