Právě vysíláme

Zemřel nejznámější český sexuolog Radim Uzel. Podlehl zákeřné nemoci

3. května 2022 9:43
Zemřel nejznámější český sexuolog Radim Uzel. Podlehl zákeřné nemoci

Český sexuolog, gynekolog, popularizátor sexuologie a soudní znalec, Radim Uzel, zemřel. Bylo mu 82 let.

„Děda zemřel z neděle na pondělí v motolské nemocnici,“ uvedl pro Blesk Jan Uzel, vnuk zesnulého sexuologa. Uzel se delší dobu potýkal s vážnými zdravotními problémy. Podle Blesku nejprve prodělal těžký Covid, o rok později mu lékaři diagnostikovali rakovinu žaludku. S manželkou Helenou, která zemřela vloni, měl dceru Kateřinu. Pohřeb se podle vnuka Jana uskuteční v rodinném kruhu.

„Mám něco se žaludkem, nějaký nádor. Trošičku mně to pooperovali. Za sebou mám i chemoterapie,“ přiznal kdysi webu Extra.cz. Letos v březnu převzal od prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě při odloženém slavnostním předávání státních vyznamenání medaili Za zásluhy za rok 2020.

Tam se po dlouhé době ukázal na veřejnosti, byl pobledlý a vyzáblý. „Zhubl jsem dvacet kilogramů, jsem vážně nemocný a skoro mrtvý, prosím pěkně,“ uvedl tehdy a dodal, že mu zbývá maximálně rok života. Bohužel se jeho prognóza naplnila podstatně dříve.

Uzel byl významným popularizátorem oboru. Je autorem řady odborných i populárních knih o antikoncepci, plánovaném rodičovství a poruchách plodnosti, stál řadu let v čele Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu, často vystupoval v médiích.

Kromě vědecké a osvětové činnosti se Uzel zapojil také do politiky. Před revolucí byl členem KSČ. Na počátku 90. let stál u zrodu neparlamentní Nezávislé erotické iniciativy (později přejmenované na Nezávislou iniciativu). Několikrát kandidoval do Senátu, naposledy v roce 2012 za Stranu práv občanů Zemanovce na Břeclavsku. V červnu 2002 byl také na kandidátce národních socialistů pro volby do Poslanecké sněmovny. Členem Parlamentu se nikdy nestal.

Články, které by tě mohly zajímat