Právě vysíláme

Zemřel skladatel Ladislav Štaidl, autor hitů Karla Gotta

31. ledna 2021 11:14
Zemřel skladatel Ladislav Štaidl, autor hitů Karla Gotta

Ve věku 75 let zemřel hudební skladatel, textař a podnikatel Ladislav Štaidl. Informaci přinesl web Blesk.cz a rozhlasová stanice Frekvence 1, podle kterých hudebník podlehl v noci na dnešek komplikacím spojeným s nemocí Covid-19.

Štaidl byl autorem mnoha hitů zpěváka Karla Gotta, mimo jiné písničky Kávu si osladím. Úspěchy slavil také jako kapelník vlastního orchestru.

Do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze ho jeho syn Artur převezl s Covidem – 19 letos 7. ledna. Jeho zdravotní stav byl vážný, protože v minulosti prodělal léčbu rakoviny.

I když všichni doufali v umělcovo uzdravení, opak se bohužel stal pravdou. Dnes ráno se potvrdila informace o tom, že hudebník svůj boj s nemocí prohrál.

Štaidl byl autorem přibližně 200 písní a hudby k mnoha seriálům a filmům. V říjnu 2015 mu prezident Miloš Zeman udělil Medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění. Vedle Gotta zpívali Štaidlovy hity Helena Vondráčková, Jiří Korn nebo Dalibor Janda. Od roku 1987 spolupracoval s Ivetou Bartošovou, se kterou později 13 let žil a má s ní syna Artura.

Největší úspěchy Štaidl slavil v 70. a 80. letech minulého století. Na začátku 90. let Štaidl ze světa showbyznysu odešel a věnoval se podnikání.

Zpěvačka Helena Vondráčková vzpomíná na Štaidla nejenom jako na autora řady jejích písniček. „Nezkazil žádnou legraci, byl to výborný muzikant, organizátor a manažer. Budu mít na něj tu nejhezčí vzpomínku,“ uvedla zpěvačka v reakci na informaci o skladatelově úmrtí.

Jeho dlouholetý spoluhráč v Orchestru Ladislava Štaidla Felix Slováček ČTK řekl, že Štaidl spolu s Karlem Gottem nastartoval jeho životní kariéru. „Je mi to strašně líto, byl to jeden z nejlepších lidí v mém životě,“ dodal Slováček.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat