Právě vysíláme

Zemřela Hana Brejchová, bylo jí 77 let

22. dubna 2024 8:21
Zemřela Hana Brejchová, bylo jí 77 let

Zemřela herečka Hana Brejchová, sestra slavnější Jany Brejchové. Uvedly to dnes servery Aha.cz a Blesk.cz s odkazem na neteř Hany Brejchové, herečku Terezu Brodskou. Hana Brejchová podle serverů zemřela před několika dny, bylo jí 77 let. Známá je rolemi ze 60. let ve filmech Lásky jedné plavovlásky a Nejkrásnější věk.

Hvězdu z Hany Brejchové udělala hlavní ženská role ve filmu Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky z roku 1965. V té době ještě studovala gymnázium, narodila se 12. prosince 1946. Forman byl tehdy životním partnerem Haniny sestry Jany. Za snímek nominovaný na Oscara dostala Hana Brejchová 3. místo v kategorii nejlepší ženský herecký výkon na festivalu v Benátkách.

Své nadání a šarm Hana Brejchová potvrdila ještě rolí paní Vránové, která si přivydělává jako modelka v sochařském ateliéru, v hořké komedii Jaroslava Papouška Nejkrásnější věk (1968). Další velké role už neztvárnila, menší dostala v komedii Matěji, proč Tě holky nechtějí? z roku 1981 nebo v seriálech Zlá krev, Cirkus Humberto a Přítelkyně z domu smutku v 80. a 90. letech. Formana už jako hollywoodského režiséra pracovně znovu potkala při natáčení filmu Amadeus.

Po roce 1989 se Hana Brejchová rozhodla věnovat podnikání a objevila se v několika dalších filmech, například v nepříliš úspěšné komedii Divoké pivo. Poté se stáhla do ústraní. V roce 2009 podle médií málem uhořela při požáru svého bytu, poslední léta žila v domově s pečovatelskou službou v Buštěhradu na Kladensku.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat