Právě vysíláme

Zemřela legenda FORMULE 1, NIKI LAUDA

21. května 2019 9:10
Zemřela legenda FORMULE 1, NIKI LAUDA

Ve věku sedmdesáti let zemřel trojnásobný mistr světa ve Formuli 1, Rakušan Niki Lauda. Sportovní legendu trápily letos zdravotní problémy – podle členů jeho rodiny zemřel Lauda v klidu a v pokoji.

Věčný šampion

Niki Lauda patřil mezi největší osobnosti sportu Formule 1. Rodák z Vídně, jehož rodiče si původně nepřáli, aby se stal pilotem Formule 1, se stal mistrem světa v této prestižní automobilové soutěži celkem třikrát: v roce 1975 a 1977 se stájí Ferrari, a v roce 1984 se stájí McLaren. Laudu zdobila především neuvěřitelná pracovní morálka a příprava, kterou mu mohli ostatní závodníci tehdy pouze závidět.

Niki Lauda se dočkal mimořádného úspěchu i mimo závodní dráhu. Po ukončení aktivní kariéry v roce 1985 pracoval Lauda s několika stájemi Formule 1 jako poradce i vedoucí, včetně stáje Ferrari, Jaguar a nyní Mercedes AMG. Právě poslední zmíněná stáj vyhrála pod Laudovým společným vedením mistrovský titul v soutěži konstruktérů Formule 1 již pět let po sobě.

Bojovník

Slovo „překážka“ či „bariéra“ pro Nikiho Laudu nic neznamenalo. Rakušan sice pocházel z bohaté rodiny, ale ta si nepřála, aby se z jejich syna stal pilot Formule 1. Lauda situaci vyřešil tak, že se od bohaté rodiny odřízl, půjčil si velkou částku peněz od banky a tím odstartoval svoji kariéru v motoristickém sportu.

Obrovská rána pro Nikiho Laudu přišla v roce 1976, kdy legendární pilot vážně havaroval během závodu na ikonické německé trati Nürnburgring. Lauda byl tehdy ve vážném stavu – byl popálený a měl problémy s plícemi, protože inhaloval toxické plyny z hořícího vozidla. Laudův život, natož sportovní kariéra, byly ve vážném ohrožení. Veleúspěšný pilot se ale nevzdal – po osudné havárii vynechal pouze dva závody a o šest týdnů později skončil čtvrtý na Velké ceně Itálie. Lauda v celkovém pořadí Formule 1 na konci roku skončil těsně druhý, za britským řidičem Jamesem Huntem.

Niki Lauda byl mimořádný člověk na jezdeckém okruhu i mimo něj. Jeho pracovní morálka byla výstavní a jeho profesionalita a celkový přístup k závodění se stal prototypem k úspěchu pro mnoho dalších mistrů Formule 1 v následujících letech. Jeho odvaha a neochota se vzdát navzdory nepřejícím podmínkám byly výstavní a Niki Lauda bude navždy vnímán jako jedna z největších sportovních ikon všech dob.

Čest jeho památce.

Zdroj: Süddeustche Zeitung, BBC, Formula 1, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat