Právě vysíláme

Žena nakažená covidem nezodpovědně jela taxíkem. Od soudu vyfasovala tříletou podmínku

26. září 2020 14:10
Žena nakažená covidem nezodpovědně jela taxíkem. Od soudu vyfasovala tříletou podmínku

Okresní soud v Novém Jičíně uložil místní obyvatelce tříletý trest vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Podle soudu žena porušila karanténu nařízenou kvůli onemocnění koronavirem.

Vážný případ

Soud v Moravskoslezském kraji řešil první případ nedodržení nařízené karantény. Místní obyvatelce Renátě v květnu vyšel pozitivní test na koronavirus a hygienici jí nařídili dvou týdenní domácí karanténu. Podle žalobce Renáta pravidla porušila.

Obyvatelka Nového Jičína k soudu dorazila podle pravidel s rouškou. Když ale s pozitivním výsledkem testu na koronavirus jela do nemocnice vyzvednout svou matku, roušku neměla. Renáta navíc porušila karanténu. „Ten den jsem prostě musela porušit karanténu, byl to jen jeden den. Nechtěla jsem ublížit,“ uvedla.

V květnu běhala Renáta venku, jakoby byla zdravá. Podle soudu mohla ostatním lidem ublížit. O své nemoci dobře věděla a s pravidly karantény byla seznámena, přesto nakažená žena jela taxíkem, a dokonce se zastavila i v obchodě na nákup.

„Společně s matkou se pohybovala na ulici před domem mezi lidmi, a to opět bez nasazených roušek,“ uvedl státní zástupce Aleš Boháč v obžalobě. Ženě hrozilo až osmileté vězení, kvůli tomu, že nařízení hygieniků porušila v době nouzového stavu. Renáta strávila téměř dva měsíce ve vězeňské nemocnici v Brně, kde se z koronaviru vyléčila.

Zdroj: ČT, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat