Právě vysíláme

Žena strávila půl roku ve vazbě kvůli antistresovému míčku. Údajný kokain byl jen obyčejný písek

23. listopadu 2021 9:10
Žena strávila půl roku ve vazbě kvůli antistresovému míčku. Údajný kokain byl jen obyčejný písek

Opravdu bizarní případ se vrací před americký soud a ukazuje, jak zásadně může obyčejná lidská chyba ovlivnit život druhého a kvůli jaké banalitě může člověk skončit za mřížemi.

Žena jménem Ju’zema Goldring byla v roce 2015 zadržena dvěma policisty, když údajně velmi neopatrně přeházela ulici. U sebe měla antistresový míček, který jí byl na policii zabaven kvůli podezření, že se v něm nachází drogy. Policisté totiž míček rozřízli a domnívali se, že je naplněn kokainem. Žena pak zůstala v cele a jelikož neměla na zaplacení kauce, strávila tam šest měsíců. Výsledky z laboratoře nakonec potvrdily, že míček byl naplněn obyčejným pískem.

Žena se pochopitelně domáhá náhrady a proti policistům vznesla žalobu za zlovolné trestné stíhání. Policie se ovšem brání tím, že vnitřek míčku byl ještě na stanici testován pomocí sady nazvané Nark II, která by měla přítomnost nezákonných látek rozpoznat během chvíle. V případě antistresového míčku test špatně vyhodnotil, že se v něm drogy nachází.

Sada Nark II byla přitom v minulosti několikrát kritizována, když ukazovala falešné výsledky a v některých případech i ve zcela obyčejných věcech vyhodnotila přítomnost drog. V roce 2017 byl například na Floridě nesprávně uvězněn muž poté, co si test spletl jeho koblihovou polevu s pervitinem.

 

Články, které by tě mohly zajímat