Právě vysíláme

Ženeva zavedla kvůli pandemii koronaviru novou minimální mzdu. Kolik si obyvatelé vydělají za hodinu?

5. října 2020 14:10
Ženeva zavedla kvůli pandemii koronaviru novou minimální mzdu. Kolik si obyvatelé vydělají za hodinu?

Pandemie koronaviru způsobuje ekonomické problémy po celém světě a každý stát se s ní snaží vypořádat po svém. Ve švýcarské Ženevě se rozhodlo o zvýšení minimální mzdy.

Ačkoliv patří Švýcarsko mezi nejbohatší země světa, i tak ji pandemie koronaviru velmi zasáhla a tamní ekonomika se propadla o 6,2 %. Jedná se tak o největší propad od roku 1975. A protože životní náklady jsou ve švýcarském hlavním městě velmi drahé a například nájem třípokojového bytu stojí cca 85 tisíc korun a za půl litr točeného piva zaplatí Švýcaři 200 korun, část obyvatel Ženevy si dle zahraničních zpravodajských serverů už nemůže dovolit ve městě žít.

V místním referendu se tedy podařilo odhlasovat zvýšení minimální mzdy a obyvatelé s podporou odborářských skupin navrhli dolní hranici hodinové sazby ve výši 23 švýcarských franků (okolo 575 českých korun). Momentálně tak mají nejvyšší hodinovou sazba na světě.

Podle kancléře Ženevy Maura Poggia pak tento krok povede ke snížení boje s chudobou. V posledních týdnech se totiž se totiž na zpravodajských serverech objevily fotografie Švýcarů, jak čekají dlouhé fronty před charitativními organizacemi.

Zdroj: CNN

Články, které by tě mohly zajímat