Právě vysíláme

Ženu prohlásili za mrtvou, po čtyřech hodinách v rakvi obživla

16. června 2023 8:10
Ženu prohlásili za mrtvou, po čtyřech hodinách v rakvi obživla

Po čtyřech hodinách v rakvi projevila 76letá žena, kterou prohlásili za mrtvou lékaři v Ekvádoru, známky života. Všimla si toho rodina ženy, u níž byla rakev dočasně umístěna. Žena se nakonec vrátila do nemocnice, informoval dnes zpravodajský server BBC s odvoláním na prohlášení ekvádorského ministerstva zdravotnictví.

Šestasedmdesátiletá Bella Montoy se do nemocnice dostala v pátek ráno s mrtvicí. V poledne lékaři oznámili jejímu synovi, že zemřela poté, co nereagovala na resuscitaci. „Když jsme rakev odnesli domů, kde se měla konat smuteční hostina, uslyšel jsem zevnitř zvuk. Poté, co jsem ji otevřel, viděl jsem maminku, jak mává rukou,“ řekl deníku El Universo syn Montoy Gilber Balberán. Dodal, že si teprve postupně uvědomuje, co se stalo. Žena se nyní nachází na jednotce intenzivní péče ve stejné nemocnici, kde byla prohlášena za mrtvou.

Ekvádorské ministerstvo zdravotnictví přislíbilo prošetření situace. Rodina Montoy plánuje podat stížnost na zanedbání lékařské péče. Příbuzní ženy jednají s matričním úřadem, kde je Montoy již zapsaná jako zemřelá.

Případy, kdy lidé nereagují na resuscitaci a jsou prohlášeni za mrtvé, ale následně projeví známky života, se dějí z důvodu pochybení lékařů, nebo v ojedinělých případech spontánně, jako tomu může být u tak zvaného Lazarova syndromu, píše server infobae.com. Tento vzácný fenomén podle univerzity ve Valladolidu nastává při opožděném návratu spontánního krevního oběhu po ukončení resuscitace.

Články, které by tě mohly zajímat