Právě vysíláme

Celebrity v přírodě: Zvířata pojmenovaná podle zpěváků a herců

5. února 2016 9:00
Celebrity v přírodě: Zvířata pojmenovaná podle zpěváků a herců

Mnohdy se říká, že se muzikanti – a hlavně pak rockeři – chovají jako zvěř utržená z řetězu. Nesmíte zase všemu tak úplně věřit. Co když je to naopak a zvířata se chovají jako lidé. Nebo se aspoň tak jmenují.

Zoologové, entomologové a všichni ti ostatní přírodovědci občas najdou nějaký nový živočišný druh. A pro jeho pojmenovaní zabrousí třeba do světa muziky či filmu. Nevěříš?

 

Dendropsophus ozzyi (žába – Ozzy Osbourne)

Pojmenování Dendropsophus ozzyi vzniklo hned a spontánně podle velkého vaku, který má tato žába pod svou tlamičkou. A také prý podle hodně hlasitého zvuku, který dokáže vydávat, podobně jako rocková legenda Ozzy Osbourne. To je vysvětlení expedice, která nový druh žáby objevila v brazilské Amazonii v roce 2009.

 

Aleiodes shakirae (vosa – Shakira)

I kolumbijská zpěvačka Shakira má svojí živočišnou následovnici. Vosička má při cizopasném tanci na larvách tak skvostně hýbat svým zadečkem, že podobně to umí jen Shakira. Obě navíc spojuje i malá postava. Vosička Aleiodes shakirae má jen něco mezi 4 – 9 milimetry, kolumbijská zpěvačka měří jen 157 centimetrů.

 

Jaggermeryx naida (fosílie čelistí hrocha – Mick Jagger)

Podle posledních poznatků měl před 19 miliony let na území dnešní Afriky pobývat prapředek dnešních hrochů. Z výzkumu zkamenělých ostatků vyšlo najevo, že měl tento hroch extrémně velké pysky. A podle nich dostal i své jméno Jaggermeryx naida. Zpěvák legendárních Rolling Stones Mick Jagger s nimi také dokázal udělat slušnou kariéru.

 

Agra schwarzeneggeri (brouk – Arnold Schwarzenegger)

Brouk s „nabušenejma bicákama“ byl poprvé popsan v roce 2002. Brouk z rodu Carabid byl poprvé popsán roku 2002 v Kostarice a jeho samci svým mohutným tělem připomínají svalovce typu Arnolda Schwarzeneggera.

Své živočišné jmenovce mají například také herečka Kate Winslet (brouk Agra katewinsletae), herec Harisson Ford (pavouk Calponia harrisonfordi), zpěvák Freddie Mercury (korýš Cirolana mercuryi) nebo dokonce i slavný záporák z Hvězdných válek Darth Vader (brouk Agathidium vaderi).

Ne Jurský park, teď frčí Jurský parkour!

Káťa ti představí nového člena našeho týmu. Do budoucna by rád moderoval Ranní show. Držíš mu palce?

(foto: oddee.com)

Články, které by tě mohly zajímat