Právě vysíláme

Dokáží psi skutečně číst naše myšlenky?

12. května 2018 5:19
Dokáží psi skutečně číst naše myšlenky?

Majitelé některých psů často pojímají podezření, že schopnosti jejich miláčků jdou mnohem dál za běžné zvířecí schopnosti. Myslí si, že jejich chlupatí parťáci dokáží číst jejich myšlenky. Je to skutečně tak?

Psi dokáží neuvěřitelně přesně vnímat lidského chování, což není žádné velké překvapení. Po tisíce let jsou zvyklí žít v těsném soužití s člověkem a významnou roli zde hraje i fakt, že během procesu domestikace jsme se selektivně zaměřili právě na chov plemen, které jsou vůči nám co nejpřátelštější a nejcitlivější. Dokáží ale skutečně číst lidskou mysl?

Jsou doloženy případy, které k tomuto závěru svádí – třeba psi, kteří dokáží s přesností na několik minut předpovědět příchod jejich páníčků domů, nebo chlupáči, kteří přesně vycítí, když je jejich majitel smutný či naštvaný.

Není to však proto, že by skutečně četli naše myšlenky. Psi mají velmi dobře vyvinutou schopnost rozumět řeči našeho těla. Stačí sebemenší gesto, které si třeba ani neuvědomíme, pohyb, pohled určitým směrem… a pes se přesně dovtípí, co bude následovat nebo z jakého našeho pocitu či emoce toto gesto pramení.

Nezanedbatelné jsou také jejich čichové schopnosti. Zatímco člověk má v nose pouhých 5 milionů senzorů, psi jich mají neskutečných 220! I díky tomu dokáží zjistit věci, která nám připadají neskutečné a za hranicí „normálních“ schopností. Takto vytříbeným čichem dokáží psi například detekovat nízký obsah cukru v lidské krvi, či ucítit člověka, ještě než vezme za kliku dveří.

Zdroj: www.cuteness.com

Články, které by tě mohly zajímat