Právě vysíláme

ELON MUSK vypustil do vesmíru nablýskanou TESLU s figurínou kosmonauta. Ve fáru hraje DAVID BOWIE

8. února 2018 12:10
ELON MUSK vypustil do vesmíru nablýskanou TESLU s figurínou kosmonauta. Ve fáru hraje DAVID BOWIE

Další úspěšný start a přistání nové vesmírné rakety má za sebou podnikatel Elon Musk. Z Kennedyho vesmírného centra na Floridě odstartovala jeho Falcon Heavy – nejvýkonnější vesmírné plavidlo současnosti.

Generální ředitel společnosti SpaceX Elon Musk přitom start označil za poměrně riskantní a sám mu dával pouhou 50% šanci na úspěch.

„Měl jsem v hlavě představu obrovského výbuchu přímo na startovací plošině, kolo skáče dolů po silnici… No, naštěstí k tomu nedošlo,“ řekl Musk reportérům po startu.

Tímto úspěšným launchem se Falcon Heavy zařadila mezi nejvýkonnější vesmírná přepravní zařízení světa. Na oběžnou dráhu kolem Země dokáže doručit náklad o hmotnosti až 64 tun, což je zhruba ekvivalent 5 londýnských dvouposchoďových autobusů.

V porovnání s druhou nejvýkonnější raketou, rovněž z Muskovy stáje, Deltou IV Heavy, je to skoro dvojnásobné množství, ale za pouhou třetinu nákladů, jak k tomu Musk uvedl.

Při tomto premiérovém startu se ovšem vizionář vesmírného cestování rozhodl naložit Falcon Heavy podstatně lehčím nákladem – svým starým červeným sporťákem z řady Tesla. Na sedadlo řidiče připoutal figurínu oblečenou do skafandru a v rádiu na smyčku pustil album Davida Bowieho.

Auto i se svým pasažérem bylo vypuštěno na oběžnou dráhu kolem Slunce, při které zavítá až k planetě Mars.

Falcon Heavy se skládá ze tří raket typu Falcon 9, které drží pohromadě. A jak je u Muskových vesmírných plavidel zvykem, všechny tři části se vrátily na zem v pokusu o opětovné přistání. Dvěma z nich se to povedlo a na zem dosedly na pobřeží Floridy jižně od Kennedyho vesmírného centra doslova na vteřinu stejně.

Třetí část měla přistát na lodi kotvící několik stovek kilometrů od pobřeží Floridy. Bohužel díky nefunkční pohonné trysce přistávací cíl minula a při nárazu na vodní hladinu rychlostí 500 km/h byla zničena.

I tak je ale testovací start nové Falcon Heavy označován za velký úspěch, který otevře Muskově společnosti SpaceX dalekosáhlé možnosti v oblasti dalších vesmírných eskapád.

Vychutnejte si přistání obou raket. Fenomenální, což?

 

Zdroj: bbc.com, Twitter

 

Rána pro svět sportu: Sličné dívky, které mávaly prapory na Formuli 1, končí!

 

Články, které by tě mohly zajímat