Právě vysíláme

Firma z NOVÉHO ZÉLANDU provedla šokující experiment! Změní výsledky pracovní poměry?

19. července 2018 16:25
Firma z NOVÉHO ZÉLANDU provedla šokující experiment! Změní výsledky pracovní poměry?

Novozélandská firma Perpetual Guardian se stala dějištěm jednoho z nejodvážnějších experimentů ve světě byznysu. O co se jednalo a jak můžou výsledky ovlivnit celosvětový byznys? Vše se dozvíte u nás!

Firma Perpetual Guardian na Novém Zélandu je známá tím, že pomáhá svým klientům s pečováním o závěť nebo o pozemek. Teď se ale firma proslavila na mezinárodní scéně a to kvůli zcela jinému důvodu. Perpetual Guardian totiž vykonal experiment, kde po dobu dvou týdnů svým zaměstnancům zkrátili pracovní týden o den (čili končil ve čtvrtek). Účelem experimentu bylo poznat, jak změna pracovního týdne zapůsobí na zaměstnance a na firmu.

ČTĚTE TAKÉ: EXPERIMENT: Jak se zachovali muži, když spatřili v šatně nahou slepou dívku?

Firma Perpetual Guardian se během experimentu změnila v úplně jiné prostředí. Pracovníci si kratší týden chválili – tvrdili, že jim delší víkend zvyšuje produktivitu v kanceláři a zlepšuje náladu. Po dobu dvou týdnů se firma vrátila k ortodoxním pětidenním pracovním týdnu. Nicméně, generální ředitel firmy Andrew Barnes uvedl, že výsledky testu použije k tomu, aby zlepšil atmosféru ve firmě. Spekuluje se i o tom, že firma zvažuje čtyřdenní týden i jako trvalejší metodu ke zlepšení firemního prostředí.

Dočkáme se čtyřdenního pracovního týdne i v České republice? Zatím nejspíš ne. Pokud se ale výsledky tohoto testu zopakují i v jiném prostředí a na delší dobu, tak můžeme optimisticky věřit, že i tento trend možná jednou zavítá do Česka. Kdo ví, třeba to v budoucnu rozhodne o dopadu voleb!

Zdroj: CNN.com, 4dayweek.co.nz, IB Psychology Blog

25 let si neodlíčila řasenku a takhle dopadla!

Články, které by tě mohly zajímat