Právě vysíláme

Jak se zachovat, když přijede jako první k nehodě?

16. května 2018 7:31
Jak se zachovat, když přijede jako první k nehodě?

Pokud přijedete jako první k nehodě a vidíte, že na místě jsou zranění, je samozřejmě nejdůležitější ze všeho nejdřív zavolat záchrannou službu. Jak si však na místě počínat potom? 

Volání zdravotnické záchranné služby

Volejte linku 155, případně 112, dispečerce sdělte, co se stalo a popište charakter nehody. Co nejpřesněji určete místo, kde se nacházíte, uveďte počet zraněných, jejich věk a pohlaví. Popište zranění a jejich stav a sdělte své jméno a číslo telefonu.

Vyšetření

Pohledem zjistěte, zda poraněný dýchá, zda krvácí, podívejte se, jaká je jeho poloha těla, výraz obličeje a jeho barva.
Poslechem zjistěte dýchací šelesty, projevy postiženého (sténání apod.), případně reakci na oslovení.
Pohmatem zkontrolujte dýchací pohyby, bolesti postižené oblasti, deformace, teplotu kůže, pot apod.

Vyprošťování

K vyprošťování přistupte, jen hrozí-li další nebezpečí. Například pokud je blokován přístup k dalším poraněným nebo když nejde poskytnout první pomoc na místě (např. resuscitace). Vyproštění provádějte co nejšetrněji a pokud zraněný dýchá, vyčkejte raději na profesionální pomoc.

Bezvědomí

Pokud je zraněný člověk v bezvědomí, hrozí u něj riziko udušení zapadlým jazykem. Z úst mu odstraňte volně ležící předměty, šetrně zakloňte hlavu, předsuňte dolní čelist postiženého a se zachovanými životními funkcemi ho v bezvědomí uložte do stabilizované polohy. Stále jej sledujte a pokud se dýchání neobnoví či je nenormální (lapavé dechy), zahajte oživování nepřímou srdeční masáží a dýcháním z úst do úst.

Oživování (resuscitace)

Jak se taková srdeční masáž provádí? 30 stlačeními uprostřed hrudníku s frekvencí 100 stlačení za minutu. Pak proveďte dva vdechy a pokračujte v rytmu 30 stlačení hrudníku následovanými opět 2 vdechy. Hrudník stlačujte do hloubky 4-5 cm.

Pamatujte, včasná pomoc dokáže zachránit život!

Záchranka 155, Policie 158, Hasiči 150, Tísňové volání 112

Projekt Dopravní jednička je realizován za přispění finančních prostředků z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.


Zdroj: BESIP

Články, které by tě mohly zajímat