Právě vysíláme

Jedno z nejmenších miminek na světě, které při narození vážilo jen 400 gramů, je konečně doma!

16. ledna 2018 12:18
Jedno z nejmenších miminek na světě, které při narození vážilo jen 400 gramů, je konečně doma!

Jedno z nejmenších miminek na světě, které přežilo, bylo propuštěno z nemocnice. Po té, co prvních šest měsíců svého života strávila holčička pod intenzivním dohledem lékařů, tento týden konečně odešla s rodiči domů.  

Malá Manushi při narození vážila pouhých 400 gramů a narodila se o 12 týdnů dříve vzhledem ke komplikacím, které se u její maminky vyskytly.

Když 15. června loňské roku přišla na svět, nedýchala, měla papírově tenkou kůži, nevyvinuté orgány a plosky jejích chodidel byly velikosti připínáčku. Lékaři jí nedávali příliš nadějí na přežití, ale přes všechna očekávání, malá Manushi, která je patrně nejmenším přeživším miminkem v Asii, začala pomalu přibírat na váze.

  Její maminka, osmačtyřicetiletá Seeta k tomu říká: „Bojovala, bojovala a bojovala. I když jí dávali minimální šanci, ona to dokázala.“

 

Lékaři rodiče varovali, že i když jejich dítě přežije, má pouze půl procentní šanci, že nebude mít poškozený mozek.

„Když Manushi přišla na svět, nebyli jsme si jistí, co se stane,“ říká k tomu doktor Janged. Zvlášť když pár dní po porodu u ní došlo ještě k váhovému úbytku.

Ale po mnoha transfúzích krve, zavedené nutriční výživě a s pomocí respiračních přístrojů byla v sedmi týdnech natolik stabilizovaná, že byla schopná přijmout mateřské mléko. 

A oproti všem předpovědím byla po šesti měsících úspěšně propuštěna do domácí péče.
Přejeme hodně štěstí při další rekonvalescenci!

  Zdroj: Independent.co.uk

Úžasní tvorečkové! Takto vypadají malá vlčata