Právě vysíláme

Každé kilo navíc ti deformuje odhad vzdálenosti

23. února 2016 16:30
Každé kilo navíc ti deformuje odhad vzdálenosti

Nadváha má spoustu nežádoucích faktorů. Jedním z těch méně známých je vliv na správné určení vzdálenosti.

100 metrů je pro tebe daleko? S nadváhou se není co divit. Je totiž dokázané, že každé kilo hmotnosti navíc dodává mozku chybnou informaci nutnou k určení vzdálenosti. Tělo (a zejména pak tuky) se tak podvědomě brání přílišnému pohybu.

Vědci z Colorado State University v USA si výzkumem potvrdili, že u nás stále funguje prastarý tzv. mechanismus přežití. Ten působí na jednu stranu pozitivně, když díky němu vyhodnotíme situaci ve mžiku, aniž bychom o ní museli sáhodlouze přemýšlet. Negativním faktorem tohoto jevu je ovšem působení proti snaze zvednout se z gauče a přinutit se k pohybové aktivitě.

Tento mechanismus jde do extrémů s rostoucí hmotností člověka. Při studii, které se zúčastnilo 66 osob různého věku a tělesné hmotnosti, se to projevilo při posouzení vzdálenosti, ve které je od nich umístěný kužel.

Lidé s váhou kolem 60 kilo odhadovali 15metrovou vzdálenost, lidé s hmotností mnohdy o hodně přesahující metrák udávali 30 a dokonce až 50 metrů. Kužel byl přitom umístěn 25 metrů od respondentů.

Podobně to platí i v hornatém terénu. Pro tlustší jedince je kopec strmější než pro štíhlé osoby. Myšlenkové postupy obézních jsou ale vytvářeny absolutně nevědomky. To se jen tlouštíkovo tělo brání a snaží se člověka odradit od pohybových aktivit.

Chlapi, neholit! Vousy pomáhají k lepšímu zdraví

Naše zdraví ovlivňuje výška. Co čeká dlouhány a jaká nemoc postihne prcky?

(foto: Shutterstock)

Články, které by tě mohly zajímat