Právě vysíláme

Skandál v MANCHESTERU UNITED! Dresy prodávají za 3 000, ale zaměstnance platí 18 Kč na hodinu

7. srpna 2018 12:10
Skandál v MANCHESTERU UNITED! Dresy prodávají za 3 000, ale zaměstnance platí 18 Kč na hodinu

Fotbalový tým Manchester United neprožívá momentálně úspěšné období na hřišti i mimo něj. Britskému listu Mail On Sunday se totiž vyjádřily ženy vyrábějící klubové dresy v Kambodži a jejich příběhy jsou neskutečné. Klub i značka Adidas, která dresy vyrábí, se procesu zastaly.

Vyrobit 60 až 100 dresů denně za plat 18,37 Kč na hodinu – to je denní realita pracovnic v továrně v kambodžském hlavním městě Phnompenh, kde se vyrábí dresy pro jednoho z nejbohatších fotbalových týmů na světě: Manchester United. Uvedl tak britský týdeník Mail On Sunday, který v rozsáhlé reportáži vyzpovídal řadu pracovnic a upozornil tak na děsivé pracovní podmínky při výrobě fotbalových dresů.

ČTĚTE TAKÉ: Ruský BURGER KING šokoval birazní kampaní! Co nabídl ženám za otěhotnění s fotbalistou?

Pracovnice si především stěžovaly na plat a na dlouhé směny, které jim šéfové určí. Jedna žena dokonce uvedla, že ji práce v továrně kazí oči a postupně tak oslepuje. Ženy si za měsíc vydělají 172 amerických dolarů, což je víc, než tamní minimální mzda, jenže podle skupiny Asia Floor Wage je to pořád málo. Podle agentury totiž většina žen bydlí v podnájmu nebo musí živit děti.

Značka Adidas, která nese za výrobu dresů zodpovědnost, popřela zjištění reportáže. Uvedla, že továrna splnila veškerá kritéria stanovená firmou pro pracovní podmínky a že tvrzení žen nechápe. Manchester United se značky Adidas zastal.

Pokud jsou tvrzení pravdivá, ocitne se Manchester United ve velmi nepříjemné situaci. Už teď se lidé na internetu ptají: Jak je možné, že jeden z nejbohatších týmů na světě nedokáže všem pracovníkům poskytnout kvalitní pracovní podmínky? Uvidíme, zda kvůli reportáži nedojde k rozsáhlejší kontrole trhu s fotbalovými dresy či jiným zbožím.

Zdroj: Mail On Sunday, Forbes, Instagram

Trefná satira aneb vítejte v 21. století!

Články, které by tě mohly zajímat