Právě vysíláme

Musíme něco dělat, nebo nám svět uteče

18. října 2017 15:35
Musíme něco dělat, nebo nám svět uteče

Rychlovlaky z Prahy do Brna za 40 minut, plně digitalizovaná státní správa a vysokorychlostní internet, kam se podíváš. Takové Česko chce vidět hnutí ANO 2011 v čele s Andrejem Babišem, který vám vzkazuje: S něčím nesouhlasíte? Napište mi! Koneckonců, je to hlavně vaše budoucnost.

Pane Babiši, podle ankety našeho časopisu mají vysokoškolští studenti pocit, že jejich hlas ve volbách nic neznamená, že žádná větší změna takto není možná a že politici nehájí jejich zájmy. Co si o tom myslíte?

Mrzí mě to. Já osobně se snažím se studenty komunikovat pořád. Když přijdou s nějakým nápadem, dáme si schůzku. Něco jim na mě vadí? Snažím se jim to vysvětlit. Mluvíme s nimi na sociálních sítích, chodím s nimi  diskutovat do škol. Založili jsme mladé hnutí ANO, aby měli prostor se u nás realizovat. No a ta knížka, ve které je má vize pro dalších osmnáct let je hlavně pro ně.

Všude se dnes píše o tzv. „Millennials“, jací jsou a nejsou, co mají a nemají rádi. Jak je Vy osobně vnímáte?

Současní mladí lidé mě baví. Jsou drzejší, než jsme byli my, zdravě sebevědomí. Díky internetu mají přehled, cestují a nemají problém podnikat ani riskovat. Proto si myslím, že si zaslouží i lepší politiky. Takové, kteří se domluví v Bruselu aspoň anglicky a doma jim nebudou házet klacky pod nohy. Nechají je žít a ten život jim usnadní třeba tím, že tu bude vysokorychlostní internet, online komunikace s úřady, dálnice a rychlovlaky, jako je to běžné v jiných zemích.

Pojďme na skok k Vaší knize. Proč jste se vůbec rozhodl ji napsat?

Motivoval mě Jan Antonín Baťa. Tenhle úžasný podnikatel napsal v roce 1937 knihu „Budujeme stát pro 40 000 000 lidí“. Super čtení. Vadí mi, že od té doby nikdo nic podobného nenapsal. Kdyby šel Klaus v 90. letech na stáž do zahraničí, mohl odtud dovézt už dávno vymyšlené věci. Světoví odborníci by mu třeba poradili, jak budovat tržní ekonomiku, co privatizovat a co nechat ve vlastnictví státuJenže naši politici si mysleli, že umí všechno nejlíp. Tak jsem si sedl s týmem, s experty z různých oborů a dva roky psal vizi, jak by to tu mohlo vypadat za 18 let. Přitom tam často popisujeme jen to, co ve světě už dávno existuje.

Jde tedy o literaturu faktu, nebo spíš o sci-fi?

Žádné sci-fi. Některé ty věci jsme měli mít dávno. Rychlovlaky klidně už mohly jezdit z Prahy do Brna za 40 minut. Dálnici do Drážďan jsme stavěli 32 let, to vám přijde v pohodě? Mně ne. Jsou tam reálné věci, některé máme i v programu do voleb. Musíme ale něco dělat, jinak nám svět prostě uteče.

 Jaké aspekty Vaší vize považujete za nejdůležitější?

Základem je mít propojená všechna krajská města dálnicemi, vybudovat síť pro rychlovlaky, pokrýt zemi vysokorychlostním internetem, celou státní správu hodit do onlinu. Jednoduše chci digitální Česko. Aby naše malá země byla konkurenceschopná, musíme tu mít pro život a pro práci co nejpříjemnější podmínky. Mladí a talentovaní nesmí odcházet podnikat pryč a my ji tady musíme připravit podmínky, aby ani nemuseli.

 Mnoho studentů a mladých lidí nehodlá jít na podzim k volbám, protože mají pocit, že si nemají z koho vybrat. Co byste jim vzkázal?

Ať se vykašlou na to, co čtou v médiích a přečtou si vizi a náš program, nebo si dohledají, co jsem prosadil jako ministr financí. Ten program i vizi máme dokonce v elektronické podobě a knížku v audioverzi na Apple storu. No, a když s námi nebudou souhlasit, ať mi napíšou. Jejich názor mě zajímá. Je to jejich budoucnost.

V čem se můj život – jakožto studenta – zlepší, pokud se laicky řečeno „dostanete k moci“?

Jednoduše bych vládu každodenně řídil jako tým, který má jeden společný cíl. Makat pro lidi a zlepšovat jejich život. A bojovat za naše národní zájmy v EvropěMám bohužel dojem, že o to se tady v historii naší země ještě nikdo ani nepokusil.

ZADAVATEL: ANO 2011, ZPRACOVATEL: PRODUCTION TEAM, S.R.O.

 

Články, které by tě mohly zajímat