Právě vysíláme

Tajná zbraň pražských celníků? Jack Russell jménem STUART!

14. června 2018 10:10
Tajná zbraň pražských celníků? Jack Russell jménem STUART!

Je mrštný jako ryba, silný jako lev a rychlý jako gepard! Není to superhrdina, ale největší zbraň pražských celníků proti pašovatelům nelegálních cigaret: Jack Russell teriér Stuart! Jak se liší Stuarta od ostatních? Jak vypadal jeho těžký výcvikový režim?

Čtyřletý Jack Russell teriér Stuart vypadá jako obyčejný pes. Nemá extra veliké zuby a není nějak vysoký. Přesto je Stuart výjimečný. Pomáhá totiž pražským celníkům s dopadením nelegálních cigaret a ostatních tabákových produktů. Zločinci, dejte si bacha!

ČTĚTE TAKÉ: HRDINA DNE: Štěně zachránilo omámeného ptáčka. Ten mu projevil krásný vděk a tím dojal celý internet!

Možná se to na první pohled nezdá, ale Stuart si tuhle respektovanou pozici mezi psy musel skutečně vydřít. Malý Jack Russell teriér musel projít náročným čtyřměsíčním výcvikem, který tvořil například 40 až 50 dnů dlouhý pobyt v karanténě. Hlavním sídlem chovatelů celních psů se nachází na Liberecku, odkud hlavní celník – chovatel objíždí celou republiku a hledá vhodné psy pro celní správu.

Stuart se celníkům hodil, mimo jiné kvůli své menší velikosti. Celníci tvrdí, že Jack Russell teriér jako on se vejde do míst, kde je přístup k lidem omezen. Proto se jim Stuart líbil od samého začátku výběrového řízení. Po celou dobu výcviku splnil Stuart všechny úkoly poctivě a od té doby, co nastoupil, se z něho stala ikona celní správy. Chodí na přednášky do škol a zároveň získal ocenění za druhého nejlepšího celního psa v České republice (porazil ho pouze pes z Letiště Václava Havla). Stuart se stal nezbytnou součástí celní správy a my mu to nesmírně přejeme!

Viděli jste už někdy Stuarta v akci? Zajímá vás, jak se takoví psi vycvičují? Napište nám do komentářů!

Hankovy štěky: Zvracení a dušení aneb jak si užívám letní teploty

Články, které by tě mohly zajímat