Právě vysíláme

V ŘECKU se starají o traumatizované vlky a medvědy. Vytvořili pro ně speciální útulek!

3. února 2019 8:10
V ŘECKU se starají o traumatizované vlky a medvědy. Vytvořili pro ně speciální útulek!

Patrick znepokojeně pohlédne na návštěvníky. Pak sedne na zadní, protáhne tlapy a vydá ze sebe jakési vrčení. To ho uklidňuje, když je stresovaný, stejně jako cucání palce, vysvětluje jeho ošetřovatelka Melina Avgerinou. Patrick, Barbara a Usko jsou medvědi z útulku v Arcturosu, který přijímá také vlky z hory Vitsi na severu Řecka. Jde o traumatizovaná zvířata!

Patrick znepokojeně pohlédne na návštěvníky. Pak sedne na zadní, protáhne tlapy a vydá ze sebe jakési vrčení. Tříletého Patricka našli když mu byl měsíc, jak bloudí na řecko-albánské hranici. Jeho matku nepochybně zabili pytláci. Když mu byl rok, vypustili ho do přírody, ale po měsíci se sám do útulku vrátil a už ho neopustil.

„Přirozené prostředí je pro něho plné nebezpečí, protože se nenaučil nedůvěřovat lidem,“ vysvětluje Avgerinou. Útulek Arcturos byl založen v roce 1992 a přijímá zvířata i z tak vzdálených zemí, jako je Rakousko a Gruzie.

V obrovských ohradách nedaleko vesnic Nymfaio a Agrapidia je dnes přes 20 medvědů a sedm vlků. Dalších sedm vlků z jedné italské zoologické zahrady čeká na přijetí.

Útulek se zaměřuje na přípravu zvířat k návratu na svobodu. „S medvědy žijícími na Balkáně v zajetí je mnoho problémů. Nejhorší to je v Albánii a v (makedonském) Skopje, kde jsou trhliny v zákonech,“ vysvětluje ošetřovatelka.

Medvědice Barbara byla zajatkyní srbské zoologické zahrady. Nyní v ohradě nervózně přechází a potřásá hlavou.

Usko sice nepoznal mříže a řetězy, jako malý byl však postižený ochrnutím končetin a za to, že se nyní může pohybovat, vděčí hlídačům z Arcturosu, kteří mu vyrobili jakýsi malý vozík, který mu umožňuje pohybovat se po rovném terénu.

Zařízení ročně vynaloží asi 15 000 EUR (375 000 Kč) na jednoho medvěda a asi 10 000 EUR (250 000 Kč) na jednoho vlka.

V celém Řecku žije na 400 medvědů a asi 700 vlků a mnozí z nich se pohybují právě na severu země. Nevládní organizace se snaží rovněž zemědělce přesvědčovat, aby se před predátory bránili jinak než tím, že je usmrtí. V tomto úsilí nalezli spojence v místním druhu ovčáckého psa, který tak také může být uchráněn před vyhynutím.

Zdroj: ČTK, TripAdvisor

Galerie: Koťata mainské mývalí kočky vás dostanou ďábelskou roztomilostí

Články, které by tě mohly zajímat