Právě vysíláme

Včasná a hlavně správná pomoc při dopravní nehodě může zachránit lidský život! Víte, jak má vypadat?

21. června 2018 19:06
Včasná a hlavně správná pomoc při dopravní nehodě může zachránit lidský život! Víte, jak má vypadat?

Pokud se vám stane, že se jako první ocitnete u dopravní nehody, která neskončila pouze zmačkaným plechem či rozbitým sklem, ale ohrozila i zdraví a životy zúčastněných, je nutné umět rychle a správně jednat.

Když se nad tím ale zamyslíte, víte, jak?

Nejdřív je samozřejmě nutné zjistit, zda se někdo z přímých účastníků dopravní nehody neocitl v přímém ohrožení života. Přesvědčte se, že dotyčný dýchá, že má hmatatelný puls a v případě, že je v bezvědomí, se ujistěte, že má průchodné dýchací cesty – tzn., že mu nezapadl jazyk, případně že v ústech nemá nějaký předmět.

Pokud je zraněný zaklíněný ve vozidle, k vyprošťování přistupte pouze tehdy, hrozí-li další nebezpečí (například když je blokován přístup k dalším poraněným). Pokud dotyčný dýchá, nechte vyprošťováním raději na odborníky.

Bezvědomí

Pokud je zraněný v bezvědomí a ujistili jste se, že má průchodné dýchací cesty dle popisu výše, šetrně mu zakloňte hlavu a předsuňte spodní čelist. Uložte ho do stabilizované polohy a sledujte jeho dýchání. Pokud je stále nepravidelné (či lapavé), je třeba zahájit masáž srdce a dýchání z plic do plic.

Oživování

Dlaněmi 30x stlačte prostředek hrudníku frekvencí 100 stlačení za minutu. Pak proveďte 2 vdechy a pokračujte ve stejném rytmu s 30 stlačeními hrudního koše. Opět následují 2 vdechy a tak dokola, dokud nepřijede záchranná služba. Hrudník byste měli stlačovat do hloubky přibližně 4-5 cm.

 

Projekt Dopravní jednička je realizován za přispění finančních prostředků z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Zdroj: Besip

Články, které by tě mohly zajímat