Právě vysíláme

Zakažte obchodování s psím a kočičím masem! Celebrity protestují proti vraždění zvířat v INDONÉSII

22. května 2018 8:00
Zakažte obchodování s psím a kočičím masem! Celebrity protestují proti vraždění zvířat v INDONÉSII

K zákazu obchodu s masem psů a koček vyzvali dopisem indonéského prezidenta světové celebrity, mezi nimi například i herečka Cameron Diaz. Indonéští aktivisté a organizace Human Society International (HSI) v lednu zjistili na indonéském ostrově Sulawesi existenci trhů, na nichž jsou týdně poráženy tisíce psů i koček. Prodávající přitom psům zaživa opalují srst před zraky kolemjdoucích, včetně dětí.

„Tato zvířata, z nichž mnohá byla svým majitelům ukradena, jsou chytána, přepravována a porážena brutálním způsobem. Obrovské utrpení a strach, jemuž jsou vystavena, jsou srdcervoucí a naprosto šokující,“ stojí ve zveřejněném dopise, který celebrity adresovaly prezidentovi Jokovi Widodovi. Indonésie by se měla podle aktivistů vzdát tohoto krutého obchodu jako jiné asijské země; ochránci zvířat varovali také před rizikem přenosu vztekliny.

Dopis mimo jiné podepsali herečka Cameron Diaz, moderátor talentových soutěží Simon Cowell, komik Ricky Gervais, hudebník Moby a dalších 90 hvězd ze světa filmu, hudby a sportu.

ČTĚTE TAKÉ: Veselý komiks, který dokonale znázorňuje, jaké je žít se psem

Psí maso konzumuje sice jen malé procentu Indonésanů, ale i to v zemi s 250 miliony obyvatel představuje nezanedbatelně velký trh.

V provincii Severní Sulawesi jsou týden co týden poraženy tisíce psů a koček, většinu jich tam obchodníci dopraví z jiných provincií, tvrdí ochránci zvířat. Na proslulém trhu ve městě Tomohonu se po lednové kampani sice přestala zvířata veřejně porážet, podle aktivistů se ale mrtvá dovážejí odjinud.

 

Zdroj: ČTK, abc.net.au

Články, které by tě mohly zajímat